Foto: Tim Heitman / Getty images / Profimedia

ljudina

LUKA, ČOVEČE VELIKOG SRCA, HVALA ŠTO SI UZ SVOJ NAROD U NAJTEŽEM TRENUTKU: Čuveni košarkaš još jednom pokazao ljubav prema Srbima

Košarka

Luka Dončić zadivio je ceo svet, ne samo Srbiju, odlukom da u jednom od najtežih trenutaka u kojima se nalazi naša zemlja, stane uz svoje pretke po ocu.

foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Iako rođenjem Slovenac, ovim postupkom Luka Dončić pokazao je da se oseća i Srbinom, te da je ponosan na svoje poreklo. Vest koju je sinoć plasirao novinar Adrijan Vojnarovski preko američke stanice ESPN, da je Luka Dončić odlučio da preko svoje Fondacije plati sve pogrebne usluge za nastradale kao i savetovanje za drugove i osoblje Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" pokazuje ne samo veliko srce košarkaša Dalasa, već i njegovo stanje i osećaj pripadnosti srpskom narodu.

"Srce mi je slomljeno tragičnom pucnjavom u školi u Srbiji i gubicima života, uključujući i one nevine školske dece. Moje misli su sa porodicama i čitavom zajednicom pogođenim ovom tragedijom", naveo je Dončić u saopštenju.

Luka Dončić je čovek velikog srca i iza njega je mnogo humanitarnih akcija, iako ima samo 24 godine. Ljudi u Sloveniji kažu da je pomagao mnogima, ali da nije želeo da nikada sebe ističe u prvi plan. Tako je pomogao malom dečaku iz Slovenije Krisu Zudiku, kojem je platio veći deo novca za lečenje od 2.000.000 evra. Dvogodišnji dečak bolovao je retke genetičke bolesti mišića. Takav je Luka.

Luka Dončić donirao je svoj dres iz Dalas Maveriksa za humanitarnu akciju za dečaka Lazara Živanovića. Momčić koji je živeo bezbrižnim životom i trenirao košarku oboleo je u 14. godini od tumora na mozgu. Kada je Luka Dončić čuo da se organizuju humanitarne akcije za Lazara odmah je poslao svoj dres kako bi bio prodat na aukciji, a novac iskorišćen za lečenje dečaka.

foto: Privatna Arhiva

Luka Dončić je dete Srbina Saše Dončića i Slovenke Mirjam Poterbin. Rođen je 28. februara 1999. godine, odrastao je u Ljubljani, igra za reprezentaciju Slovenije, ali nikada nije krio simpatije prema Srbiji. Posle prvog treninga u Olimpiji, nakon samo 16 minuta, treneri su prekinuli trening i osmogodišnjeg Luku smestili u generaciju 96`. Eto, koliko je Luka bio talentovan. U Real iz Madrida je otišao sa 16 godina, a kasnije u dresu "kraljevskog kluba" govorio je da navija za Crvenu zvezdu, pokazivao svoje dečačke fotografije u crveno-belom dresu... I uvek kada je govorio o Srbima, to je izgledalo kao da priča o braći.

foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Kada je stigao u Ameriku, u NBA ligu i postao prva zvezda Dalas Maveriksa, Luka Dončić je pokazivao da najviše uživa u društvu srpskih košarkaša. U redovima kluba iz Teksasa u to vreme igrao je i Boban Marjanović. Skečeve koji su Bobi i Luka radili, bili su jedni od najgledanijih na društvenim mrežama. Kad god bi igrao protiv Nikole Jokića, ili bio sa njim u istom timu na Ol-staru, Luka Dončić je uživao zabavljajući se sa mirnim Somborcem.

foto: Printskrin

Cela Srbija se obradovala potezom Luke Dončića na Ol-staru, kada je u društvu Lebrona Džejmsa ustao sa klupe sa uzdignuta tri prsta na obe ruke i velikim osmehom proslavio trojku koju je postigao Nikola Jokić. Luka Dončić često na NBA utakmicama pušta hitove narodne muzike iz Srbije, pa su tako na repertoaru sjajnog košarkaša bili hitovi - Cece Ražnatović, Nataše Đorđević, Tanje Savić, Dare Bubamare, Slobodana Vasića, Nedeljka Bajića Baje, Vere Matović...

- Svaki put kad šutiram pušta se srpska i slovenačka muzika, uglavnom muzika iz te dve zemlje. Ja znam da se drugima ne sviđa, ali za mene je to specijalno - objasnio je Dončić.

foto: Printskrin/Instagram

Da je Luka Dončić naš, koliko i slovenački, pokazao je i neverovatnim postupkom početkom ove godine. U februaru je srpska vaterpolo reprezentacija imala turneju u Americi. Ekipa je bila u Dalasu i poželela da gleda Luku Dončića i NBA ekipu. Preko društava Srba u tom gradu, kao i dvojice mladih vaterpolista iz Kragujevca, inače Dončićevih rođaka, došli su do Luke. I šta je mladi košarkaš uradio, kada je čuo da se srpski vaterpolisti interesuju za njega? Jednostavno je kupio 25 karata i poklonio ih momcima iz Srbije. Oni su bili oduševljeni njegovim postupkom i poručili da bi voleli da mu se revanširaju na isti način. Zahvaljujući direktoru srpske vaterpolo reprezentacije Jugoslavu Vasoviću, ova informacija je stigla do medija. I to pokazuje Lukinu skromnost, poniznost, velikodušnost i plemenitost.

foto: Printscreen

Ne treba zaboraviti da je Luka Dončić po ocu Saši poreklom sa Kosova i Metohije. Njegov deda Srbobran je sa suprugom otišao da radi u Sloveniju, u mesto Sempeter pri Gorici, gde su 1975. dobili Lukinog oca Sašu. Porodica Dončić i dalje živi u selu Biča pored Kline, a njegov deda-stric Stojan, kao i sva ostala porodica prate Luku. I kada igra za Dalas, ali i Sloveniju. Velika je želja svih Dončića u Biči, da ih Luka jednom poseti na svetoj srpskoj zemlji, Kosovu i Metohiji. S obzirom kakav je Luka, ubeđeni smo da će to i učiniti.

Verovatno iznenada, isto onako kako je učinio i kada je svojim srcem i dobrotom poželeo da prekrije svo zlo i tugu koji su se ovih dana nadvili nad zemljom Srbijom.

Kurir sport/A. Radonić