Baćuške ne možemo izbeći

Putinovi tajkuni kupuju Železaru Smederevo

Novi vlasnik smederevske čeličane biće poznat do sredine 2013, a pominju se „Severstal“, „Novolipetsk“ i „Mečel“

Društvo
> 10:36h

BEOGRAD - Bliži se rešenje. Ruski tajkuni najverovatniji su kupci Železare Smederevo, a najčešće se pominju imena „Severstala“, koji je u vlasništvu Alekseja Mordašova, i „Mečela“, saznaje Kurir. Kupac čeličane u Smederevu trebalo bi da bude poznat najkasnije do sredine sledeće godine. Da će novi gazda smederevske čeličane doći iz Rusije, potvrdili su Mlađan Dinkić, ministar privrede i finansija, i Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja. Dinkić je izjavio da su on i Dačić nakon posete potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića Rusiji imali prilike da razgovaraju s novom, velikom kompanijom, koja se nije javila na tender. Bačević je istakao da je za Železaru zainteresovana jedna ruska kompanija, ali je dodao da postoje i drugi partneri s kojima se razgovara i svi su sa Istoka. - Oni su Rusi i Ukrajinci, jer imaju istu tehnologiju koja je ugrađena u smederevsku železaru - dodao je on. Spominje se firma sa oko 70.000 zaposlenih, a u taj opis uklapaju se ruski proizvođači čelika „Mečel“, „Severstal“ i „Novolipetsk“ u vlasništvu Vladimira Lisina. Iako ima više od 250.000 radnika, u nekim krugovima se opet čulo ime Olega Deripaske i njegove firme „Bejzik element“. - „Mečel“ je oduvek bio poželjan partner jer ima rudu, a nema železaru. S druge strane, „Severstal“ i „Novolipetsk“ nisu baš toliko zainteresovani za nove fabrike, ali važan faktor je i politika. Vučić i predsednik Tomislav Nikolić nedavno su boravili u Rusiji - kaže sagovornik Kurira iz Vlade Srbije.

Vladimir Lisin i Oleg Deripaska

I Ukrajinci najavili ponudu Predrag Umićević, predsednik Skupštine akcionara Železare Smederevo, kaže da ne zna o kojim ruskim firmama je reč, ali ističe da bi, ekonomski gledano, naša železara najviše odgovarala „Mečelu“ i ukrajinskom „Donjeck stilu“. On navodi da su Ukrajinci najavili ponudu u septembru, ali ona još nije stigla. - Oni su planirali da menjaju koks za rudu i da je ovde prerađuju jer nemaju železaru - kaže Umićević.

Bogat, a razveden Aleksej Mordašov ima 42 godine i treći je Rus na Forbsovoj listi najbogatijih objavljenoj u martu. Ima petoro dece, 15,3 milijarde dolara, ali nema ženu, razveden je. Vladimir Lisin ima 52 godine i drugi je Rus na Forbsovoj listi. Bogatstvo mu je procenjeno na 15,9 milijardi dolara.

Potencijalni kupci kompanijabroj radnikaprihod Mečel80.0009,7 milijardi dolara Severstal70.00015 milijardi dolara Novolipetsk60.00011,7 milijardi dolara Bejzik element250.00027 milijardi dolara