Foto: Printscreen

horor na hodočašću

ČETVORO MRTVIH U NAPADU ISPRED SINAGOGE U TUNISU: Policajac otvorio vatru i ubio dvoje vernika i kolegu, likvidiran i napadač

Planeta
> 07:20h

Dvojicu vernika koji su učestvovali u jevrejskom hodočašću ubio je u utorak uveče tuniski policajac koji je otvorio vatru ispred sinagoge El Griba na ostrvu Đerba, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tunisa.

Bi-Bi-Si piše da je policajac koji je napao takođe kasnije ubijen. Pucnji su se začuli nedugo nakon što je u luci Đerba pronađeno telo ubijenog policajca čije je oružje nestalo.

Napadač je navodno prvo ubio kolegu da bi ukrao municiju pre nego što je krenuo prema sinagogi.

Napadač je neselektivno pucao na pripadnike obezbeđenja koji su se nalazili u blizini sinagoge, ubivši dvojicu posetilaca i još jednog službenika obezbeđenja, kao i ranivši pet pripadnika obezbeđenja i četiri posetioca. Snage bezbednosti su ga potom ubile iz vatrenog oružja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nesreća se dogodila usred godišnjeg hodočašća na ostrvu Đerba koje privlači stotine Jevreja iz Evrope i Izraela.

Kada su čuli pucnje oko sinagoge El Griba, stotine vernika koji učestvuju u godišnjem jevrejskom hodočašću, koje je završeno u utorak uveče, počelo je da beži, prenose mediji. Poslato je policijsko pojačanje da obezbedi vernike. Novine pišu da su policajca upucale njegove kolege.

foto: Printscreen

Pojedini mediji pišu da je policajca u svađi ubio njegov kolega, ali ovu informaciju još nije potvrdio zvanični izvor.

Organizatori navode da je više od 5.000 jevrejskih vernika, većinom iz inostranstva, učestvovalo u ovogodišnjem hodočašću u Ghrib, najstariju afričku sinagogu, koja je obnovljena prošle godine nakon dvogodišnje pauze zbog epidemije Covid-19.

foto: Printscreen

Hodočašće u Grib, koje se održava svake godine na 33. dan jevrejske Pashe, centralna je proslava tuniskih Jevreja, kojih danas ima samo 1.500 i većina ih živi u Đerbi, a pre nezavisnosti od Francuske 1956. bilo ih je 100.000. Hodočasnici uglavnom dolaze iz evropskih zemalja, Sjedinjenih Država i Izraela.

Njihov broj se značajno smanjio nakon napada kamionom bombom na sinagogu 2002. godine, u kojem je poginula 21 osoba.

Kurir.rs