Foto: Printscreen/Meduza

procurela dokumenta

PRIGOŽIN PONUDIO DA OTKRIJE RUSKE POZICIJE UKRAJINI! Američki obaveštajci otkrili šta je tražio zauzvrat, ŠTA ĆE PUTIN REĆI?

Planeta
> 11:16h

Jevgenij Prigožin, šef Vagnerovih snaga, ponudio je ukrajinskoj vladi da otkrije položaj ruskih trupa, objavio je u nedelju Vašington post, pozivajući se na procurela dokumenta američke obaveštajne službe.

Curenje informacija, prvobitno objavljeno na Discord-u, navodno ukazuje da je šef Vagnera dao ponudu krajem januara. Zauzvrat, Prigožin je zatražio da Ukrajina povuče svoje trupe iz istočnog grada Bahmuta, navodi se u izveštaju.

Dokumenti ne preciziraju koje su pozicije ruske vojske bile na stolu u Prigožinovom predlogu, a ukrajinski zvaničnici su navodno odlučili da ne prihvate njegovu ponudu, navodeći nedostatak poverenja i da li će on održati svoj deo pogodbe.

foto: Printscreen Telegram

Dvojica ukrajinskih zvaničnika potvrdila su publikaciji prepisku Prigožina i obaveštajne agencije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je navodno je odbio da komentariše ovu stvar u intervjuu za VaPo.

Vest o Prigožinovom predlogu dolazi nakon niza žestokih javnih sukoba između šefa vojske u senci i ruskog ministarstva odbrane oko strategije Moskve u Ukrajini.

Samo prošle nedelje, Prigožin je objavio video sa vulgarnim psovkama koji se odnosi na „potpunog š*pka“ koji vodi ruske ratne napore, podstičući spekulacije o tome da li je mislio na samog ruskog predsednika Vladimira Putina.

Nekoliko dana pre toga, šef Vagnera je najavio da će povući svoje trupe iz Bahmuta nakon što je više puta ismevao Moskvu jer nije isporučila dovoljno municije i drugih resursa za jačanje svojih snaga. Video je sadržao grafičke snimke mrtvih ruskih boraca nagomilanih na polju.

Svađa je toliko eskalirala da neki u Kremlju očekuju da će se umešati moskovske bezbednosne službe, navodi Meduza.

foto: Printscreen/Meduza

„Sve dok je Vagner tamo (na prvoj liniji), mala je opasnost za Prigožina, on ima šansu da uđe u direktan dijalog sa predsednikom. Ali ako se ovako nastavi, zvanične snage bezbednosti će to definitivno zaustaviti“, rekao je izvor blizak Kremlju.

Prema izveštaju Vašington posta, Putinova administracija verovatno sumnja da je šef Vagnera komunicirao sa ukrajinskim obaveštajnim službama.

Kurir.rs/Vašington post