Foto: promo

uspeh

MAKEDONSKA RONJA OSVOJILA PRVO MESTO NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU: Završene su druge Novosadske pozorišne igre, a evo ko su nagrađeni

Kultura

Drugi međunarodni festival "Novosadske pozorišne igre" završen je juče dodelom nagrada. Nakon 12 odgledanih predstava, stručni žiri u sastavu: Milica Grbić Komazec, Olivera Milošević, Maja Lučič doneo je odluku o nagrađenima.

Žiri je nagrade raspodelio na sledeći način:

Grand Prix - nagradu za najbolju predstavu u celini žiri je (jednoglasno) dodelio predstavi "Ronja, kćerka razbojnika", u režiji Jakuba Maksimova, Pozorišta za decu i mlade Skopje.

- Predstava je u svim segmentima izuzetna i slojevita, u isto vreme arhaična i moderna i ima sve komponente koje predstavu čine vrhunskom - navodi se u pojašnjenju žirija.

foto: promo

Nagrada za najbolju režiju, većinom glasova, pripala je Tamari Kučinović za predstavu "Zamrznute pjesme" Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Izuzetno precizno i vešto Tamara Kučinović je povezala sve segmente predstave i kreirala realističnu, ali istovremeno toplu i maštovitu pozorišnu priču.

Nagradu za glumačku bravuru žiri je (većinom glasova) dodelio Jeleni Trkulji za više uloga u predstavi "Hajdi", u režiji Đurđe Tešić, Pozorišta "Boško Buha". Trkulja je u predstavi, koju odlikuje pre svega kolektivna igra, tumačila uverljivo, duhovito i sugestivano tri različita lika.

Nagrada za majstorstvo animacije jednoglasno je dodeljena Matei Jankovskoj za ulogu Ronje u predstavi "Ronja - kćerka razbojnika".

- Matea vešto animira lutke, energično i srčano igrajući hrabru i odvažnu devojčicu, koristeći širok spektar animatorskih i glumačkih veština - kazao je žiri.

foto: Promo

Specijalnu nagrada za autentičnost i originalnost (jednoglasno) dobile su "Klovnovske kuće" pozorišta "Merlin iz Berlina", autora Dimitrisa Stamua i Demetrie Papade. Nagrada se dodeljuje za autentičnost i originalnost, za prikaz savremenosti kroz specifičan vizuelni i dramaturški izraz u predstavi koja kroz crni humor i grotesku govori o nama danas.

Specijalnu nagrada za celokupni utisak žiri je jednoglasno dodelio Aleku Ćurčiću za izvođenje predstave "Geometrija duše" u režiji Olge Zečeve, pozorišta "Plus" iz Španije – "za celokupni i zadivljujući utisak pri korišćenju različitih tehnika izvođačkih umetnosti u predstavi... koja je dobar primer savremenog pozorišnog izraza".

foto: promo

Specijalna nagrada za kolektivnu igru i animaciju jednoglasno je pripala ansamblu predstave "Zamrznute pjesme" jer su pokazali "izuzetnu veštinu u izražavanju suptilnih emocija kroz lutke, insistirajući na preciznosti sinhronizovanog, realističnog izraza pokretom", zakljućio je stručni žiri "Novosadskih pozorišnih igara".

(Kurir.rs)

Bonus video: