AVION KOJI JE NAPAO JUGOSLAVIJU LETI BLIZU SRBIJE! Ovo je najopasniji bombarder na svetu, vredi više od 300 miliona dolara! VIDEO

Printscreen/Twitter

U utorak 30. maja američki bombarder "B-1B Lancer" vršiće prelet od 13 do 15 časova iznad Sarajeva.

Sjedinjene Američke Države saopštile su da će bombarder "B-1B Lancer" vršiti prelet iznad Sarajeva u utorak 30. maja u periodu od 13 do 15 časova, piše "Klix.ba". Ovaj avion će leteti u ime simboličnog prijateljstva Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine.

"B-1B Lancer" je bombarder koji ima najveću nosivost konvencionalnog vođenog i nevođenog oružja u američkom ratnom vazduhoplovstvu. Bombarder ima konfiguraciju krila/trupa promenljive geometrije i turboventilatorske motore sa naknadnim sagorevanjem, omogućavajući veliki domet, manevrisanje i veliku brzinu.

AVION KOJI JE NAPAO JUGOSLAVIJU LETI BLIZU SRBIJE! Ovo je najopasniji bombarder na svetu, vredi više od 300 miliona dolara! VIDEO  Youtube

Takođe ima napredne sisteme za ciljanje, navigaciju i komunikaciju, kao i elektronske sisteme za samozaštitu i ometanje. "B-1B Lancer" je veoma svestran avion sa višenamenskim sistemom naoružanja i koristi se u raznim operacijama širom sveta.

Bombarder ima impresivne performanse i nosivost i drži mnoge svetske rekorde u brzini, nosivosti, dometu i vremenu poletanja. Proizvođač ovog bombardera je kompanija Boing, a cena jednog takvog bombardera je 317 miliona dolara.

Prvi put je korišćen u borbi kao podrška operacijama protiv Iraka tokom operacije "Desert Fox" u decembru 1998. godine, a 1999. šest ovakvih bombardera je korišćeno u operaciji "Milosrdni anđeo" u Saveznoj Republici Jugoslaviji, spustivši više od 20 odsto ukupne količine naoružanja.

Kurir.rs/Mondo