Foto: DHA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"redovan sastanak"

"IZRAZIO SAM ZABRINUTOST ZBOG SITUACIJE NA SEVERU" Američki ambasador ponovio Kurtiju zahteve SAD za prevazilaženje tenzija na KiM

Politika

Džefri Hovenijer, ambasador Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je da je premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju ponovio zahteve SAD za prevazilaženjem situacije na severu KiM.

On je nakon sastanka u četvrtak medijima izjavio da je ponovio zahteve da gradonačelnici opština na severu svoje dužnosti obavljaju iz drugih objekata, a ne iz opštinskih objekata, te da se policija povuče iz opštinskih objekata.

"Razgovarali smo i o značaju da se krene dalje sa primenom Osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Izrazio sam zabrinutost zbog situacije na severu. Ohrabrujemo vladu Kosova da pomogne u deeskalaciji i takođe se nadamo da će vlada Srbije preduzeti korake da pomogne da se postigne bolja situacija na severu", rekao je on.

Hovenijer je rekao da je to bio redovan sastanak i održan je nekoliko dana nakon što su SAD sankcionisale lažnu državu Kosovo neučešćem u vojnim vežbama "Defender Europe 2023".

Kurir.rs/Beta