Vladimir Putin i Sergej Karaganov, Foto: Shutterstock, Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

PUTINOV ČOVEK IZ SENKE ŽELI DA ZAPLAŠI ZAPAD: Traži da se evakuišu Rusi sa teritorija koje bi mogle da budu mete NUKLEARNOG UDARA

Planeta

Sergej Karaganov, nekadašnji savetnik za spoljnu politiku ruskog predsednika Borisa Jeljcina i njegovog naslednika Vladimira Putina, za kojeg se smatra da i dalje ima ključni uticaj na Kremlj, poručio je da bi možda trebalo evakuisati Ruse koji žive u zapadnim zemljama kako bi one shvatile da se mogu naći na udaru ruskih nuklearnih raketa i odustale od podrške Ukrajini.

Kako je preneo Tajms i drugi britanski mediji, Karaganov smatra da, ukoliko takva pretnja potencijalnim atomskim udarom ne bude imala efekta, Moskva treba da izvede nuklearne napade na evropske gradove.

foto: Shutterstock

Karaganov je ovo napisao u članku pod nazivom "Teška, ali neophodna odluka" objavljenom na sajtu naučnog časopisa "Rusija u globalnim odnosima" (Russia in Global Affairs).

- Stvari možda dođu do te tačke da ćemo morati da zatražimo od naših sunarodnika i svih ljudi dobre volje da napuste svoja mesta stanovanja u blizini postrojenja koja bi mogla da postanu mete udara u zemljama koje pružaju direktnu podršku marionetskom režimu u Kijevu. Neprijatelj mora da zna da smo mi spremni da izvedeno preventivni udar u znak odmazde zbog svih sadašnjih i ranijih činova agresije kako bi sprečili da svet sklizne u termonuklearni rat - napisao je Karaganov.

Vladimir Putinfoto: AP Mikhail Klimentyev

Za ovog političkog naučnika se smatra da je, iako sada ne obavlja zvaničnu državnu funkciju i vodi moskovsku NVO Savet za spoljnu i odbrambenu politiku, još uvek blizak Putinu i šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

On je smatra tvorcem "Putinove doktrine" uoči početka rata u Ukrajini, a još 2019. bio je prvi koji se javno zalagao za invaziju svim snagama na susednu zemlju.