Foto: AP Alexandru Dobre, AP Evan Vucci, THIERRY CHARLIER / AFP / Profimedia

alijansa

BAJDEN PRESEKAO: Već se zna ko će od jeseni biti na čelu NATO?

Planeta

Očekuje se da će Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, biti zamoljen da ostane na čelu Alijanse još godinu dana.

To je objavio Rojters pozivajući se na izvor upoznat s ovom temom i neimenovanog američkog zvaničnika. Kao razlog ovakvog neočekivanog razvoja događaja navodi se to što Severnotlantski savez ne uspeva da postigne dogovor o Stoltenbergovom nasledniku uoči samita koji se sredinom jula održava u litvanskoj prestonici Viljnusu.

Jens Stoltenbergfoto: EPA OLIVIER HOSLET

Stoltenberg, nekadašnji premijer Norveške, na čelo NATO došao je 2014. i nakon devet godina trebalo bi da odstupi sa dužnosti krajem septembra, ali Rojters navodi ocenu svog izvora da Norvežanin ima široku podršku u Alijansi i da se smatra da je i dalje efikasan vođa.

- Administracija (američkog predsednika Džoa Bajdena) razmišlja o tome da Stoltenberg ostane još godinu dana. Ne čini se da trenutno postoji konsenzus unutar saveza o njegovoj zamjeni - rekao je zvaničnik SAD koji je želeo da ostane anoniman.

Navodi se da izgledi da su se od Stoltenberga zatraži produženje mandata po četvrti put povećali kako se bliži samit u Viljnusu, pošto saveznici strahuju od pokazivanja nejedinstva dok NATO nastavlja da odgovara na ruski rat u Ukrajini.

(Kurir.rs/Rojters)