Foto: Poitout Florian/ABACA / Abaca Press / Profimedia

FRANCUSKA U PLAMENU: Nastavlja se haos posle ubistva mladića, 40.000 policajaca na ulicama (VIDEO)

Planeta

Vlasti francuskog grada Kompijenja, koji se nalazi na severu zemlje, uvodi policijski čas do ponedeljka za maloletnike mlađe od 16 godina i maloletnike bez pratnje zbog nereda u zemlji posle ubistva 17-godišnjaka od strane policije, izvestila je agencija Frans pres.

Ranije su vlasti grada Klamar, koji se nalazi u blizini Pariza, gde je došlo do nereda nakon ubistva tinejdžera od strane policije u Nanteru, najavile uvođenje noćnog policijskog časa do ponedeljka.

Policijski čas je na snazi od 22 časa do šest časova ujutru, i biće na snazi do ponedeljka.

U utorak ujutro, policajci su pucali i ubili 17-godišnjeg dečaka Naela M. (17) za koga je policija rekla da je odbio da ispuni njihove zahteve u Nanteru, predgrađu zapadno od Pariza.

Usled toga su u nizu gradova izbili nemiri koji traju dva dana. Mladi su zapalili automobile, zgrade policije i vlasti. Ministarstvo unutrašnjih poslova izvestilo je u četvrtak ujutru o privođenju 150 osoba.

U Nanteru je danas pocepana francuska zastava, dok je predsednik Makron izdao nalog da na ulice izađe dodatnih 40.000 policajaca.

Policajac koji je upucao tinejdžera optužen je za ubistvo s predumišljajem.

Francuske vlasti pozvale su građane da se "smire", zahtevajući pritom pravednu istragu o ovom slučaju. Francuski predsednik je incident nazvao "neobjašnjivim i neoprostivim", dodajući da "ništa ne opravdava smrt mladog čoveka". Premijer je rekao da je policija delovala "izvan granica dozvoljenog".

Kurir.rs/Novosti