Foto: Profimedia

ne igrajte se životima

OPASNO JE OSTAVITI DECU ILI KUĆNE LJUBIMCE U VOZILU NA SUNCU: Posle 60 minuta od 20, temperatura se penje na čak 46 stepeni

Auto

Mnogi ljudi se kockaju sa životima dece ili kućnih ljubimaca. Tokom letnjih vrućina smatraju da je bezbedno otići na nekoliko minuta u prodavnicu ili apoteku i ostaviti decu ili životinje u kolima.

Ponekad se taj boravak produži, a da toga nismo ni svesni. Za to vreme dete ili kućni ljubimac čekaju u zagrejanoj kabini, što može da bude izuzetno opasno.

foto: Profimedia

Proizvođač automobila Ford izmerio je temperature unutra i dokazao da je i najkraće ostavljanje dece ili životinja u vozilima na suncu fatalna greška.

Vozilo brzo postaje opasna rerna. Čak i uz spoljašnju temperaturu od blagih 20 stepeni, unutrašnjost se posle sat vremena zagrejala na 46 stepeni.

Na 30 stepeni usred leta, posle 60 minuta temperatura u unutrašnjosti je već 56 stepeni, pokazuje tabela zasnovana na stručnim proračunima.

foto: Shutterstock

Već nakon kratkog vremena, ove temperature mogu biti smrtonosne za decu i životinje.

Psi su posebno osetljivi na toplotu. Na 40 stepeni, već posle 15 minuta, dobijaju ozbiljne probleme sa cirkulacijom. Čak i širom otvoren prozor će ih teško ohladiti.

Vozači stoga ne bi smeli da ostavljaju živa bića sama u vozilu leti kada je automobil parkiran na suncu.

(Kurir.rs/b92)

Bonus video: