Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

KRAJ

JUTJUB STAVLJA RAMPU ONIMA KOJI KORISTE BLOKATORE REKLAMA: Ove POSLEDICE čekaju one koji misle da su se rešili DOSADNIH OGLASA

Tech

Jutjub traži načine za agresivniju borbu protiv gledalaca koji koriste blokatore reklama dok gledaju snimke na ovoj platformi.

Korisnici Jutjuba primetili su upozorenje s porukom da će reprodukcija videozapisa biti blokirana nakon tri videa. U upozorenju se navodi da će ih Jutjub sprečiti da nastave da gledaju snimke na platformi ukoliko ne onesposobe svoj blokator reklama ili ne dodaju veb-stranicu na svoju "belu listu".

foto: Profimedia

"Reklame omogućavaju Jutjubu da ostane besplatan za milijarde korisnika širom sveta", navodi se u obaveštenju. Takođe, Jutjub "savetuje" korisnike da odaberu pretplatu za Jutjub Premium kako bi izbegli reklame, a u tom slučaju bi "kreatori ipak bili plaćeni za ono što rade".

Pre ovih upozorenja je Jutjub samo prikazivao pop-up obaveštenja korisnicima blokatora reklama podsećajući ih da se na taj način krše pravila korišćenja. Nova upozorenja su "deo malog eksperimenta koji Jutjub sprovodi globalno", a koji zahteva od korisnika da ugase blokatore reklama i dozvole prikazivanje reklama na platformi ili da se pretplate na Jutjub Premium.

foto: Profimedia

Ukoliko korisnici ostanu uporni u korišćenju blokatora, Jutjub bi mogao da im onemogući gledanje videa. Trenutno se nove mere primenjuju na malom broju korisnika. Jutjub većinu prihoda dobija od reklama, a pad je zabeležen u tri prethodna kvartala, tako da neće biti iznenađenje ukoliko nove mere budu primenjene na više korisnika širom sveta.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video: