Idealna destinacija za odmor

Maroko zemlja puna magije

Od Sredozemnog mora preko vrelog peska Sahare, pa sve do Atlantskog okeana prostire se ovaj predeo egzotičnih mirisa i plesa koji otkriva tajne 1.001 noći

Stil
> 00:00h

Večita inspiracija umetnika celog sveta. Maroko se nalazi u severozapadnoj Africi. Sredozemno more na severu i Atlantski okean na zapadu čine prirodnu granicu u odnosu na moderan svet, dok na jugu i istoku Sahara i obronci planine Atlas crtaju granicu s Alžirom. Ovom zemljom više od 360 godina gospodare kraljevi, a danas je na tronu mladi kralj Mohamed VI, omiljen u narodu zbog svoje jednostavnosti i neposrednosti. Gradovi Marakeš, Fes, Meknes i prestonica Rabat najveća su atrakcija ove zemlje, a tu je, naravno, i čuvena Kazablanka. Gradovi u Maroku dele se na stari deo ili medinu i novi deo i izgledaju kao dva potpuno različita sveta - u prvom vreme kao da je stalo u srednjem veku, dok je drugi potpuno moderan. Rabat Ovo nekadašnje gusarsko utočište danas je glavni grad Maroka, gde se mogu kupiti najbolji tepisi, a legenda kaže da je za to zaslužna jedna roda. Naime, dok je letela iznad kuća, bacila je komad tepiha koji je našla negde u planinama, a pronašla ga je jedna žena koja je prekopiravši taj čudan dizajn, koji niko drugi nije koristio u izradi tepiha, zaradila ogromno bogatstvo. Rabat je i značajna industrijska luka koja uključuje proizvodnju tekstila, prehrambenih proizvoda i građevinskih materijala, a tamo su smešteni Univerzitet Mohameda V, Nacionalni konzervatorijum muzike, plesa i dramskih umetnosti, a interesantno je videti i mauzolej Hasana V s istoimenom kulom. Kazablanka Kazablanka je pravi moderni grad. Nalazi se na obali Atlantskog okeana, a njeno glavno obeležje je džamija Hasana II, o kojoj Marokanci imaju podeljeno mišljenje - neki se njom ponose, dok drugi misle da je u nju uložen silan novac koji se mogao potrošiti drugačije. Grad ima železnicu, glavne saobraćajnice, međunarodni aerodrom i jednu od najvećih luka na svetu.

Fes Fes se sastoji, kao i ostali veći marokanski gradovi, od medine Fes el Bali (stari deo grada opasan zidinama za koji se veruje da je najveća urbana pešačka zona na svetu) i novog dela. U srcu tvrđave nalazi se ogromna džamija, u koju mogu da uđu samo muslimani. Turistička tura je najbolji način da se upustite u obilazak i upoznavanje tradicionalnog Fesa, ali oni hrabriji mogu krenuti u šetnju alejama rizikujući da se izgube i da se potom cenkaju s lokalnim vodičima da ih vrate na pravi put. Ovaj grad je nadaleko poznat i po proizvodnji predmeta od kože.

Marakeš Marakeš je četvrti grad po veličini, gde živi više od milion i po ljudi. Dok je zaštitna boja Fesa žuta, u Marakešu je crvena. Stara legenda kaže da kada je u srcu ovog grada izgrađena džamija, toliko je krvi poteklo njegovim ulicama da su svi zidovi kuća i ulice poprimili crvenu boju. Ovo je danas prestonica marokanskog turizma, a mnogi glumci i druge svetske zvezde ovde imaju velelepne vile.

Ovde se proizvode najbolji tepisi

Tradicionalno tetoviranje žena Gotovo svaka žena na ruci, nozi, licu ili zglobovima nosi neku tetovažu, a crteži su toliko lepi da izgledaju poput crtane čipke. Mlade žene ukrašavaju samo ruke. Tek kad se udaju, dozvoljeno im je da ukrašavaju noge i ostale delove tela. Za neke tetovaže se veruje da imaju isceljujuću moć.

Kuhinja Glavno nacionalno jelo Maroka je kus-kus. U Maroku ga spremaju s mesom (jagnjetina, teletina ili piletina) i sedam vrsta povrća. Tradicionalna jela su harira, čorba od ovčjeg ili goveđeg mesa, kefta - ćufta i tadžine, a često se sprema i kuvana riba. Nacionalno piće je čaj od nane. Svinjetina i alkoholna pića se ne jedu iako nisu zakonom zabranjena.

Marakeš zovu još i crveni grad

Obilazak pustinje je obavezan