Foto: Slobodan Jotić

peti po redu

"SOMBOR JE JEDAN OD NAJLEPŠIH GRADOVA U SRBIJI" Glumica koju naš narod obožava otvorila filmski festival: Presrećna sam... (FOTO)

Kultura

Jubilarni 5. Somborski filmski festival otvoren je u utorak veče projekcijom nagrađivanog ostvarenja Nine Ognjanović "Ovuda će proći put".

Pre prikazivanja publici se obratila glumica Ljiljana Stjepanović koja je otvorila festival.

foto: Slobodan Jotić

Ljiljana Stjepanović je svima dobro poznata glumica, još od Pavićevih serija da bi ulogom Radojke u "Selo gori, a baba se češlja" postala jedna od omiljenijih jer je uspela da "uhvati" i verno prikaže jednu namučenu Moravku.

- Sombor je jedan od najlepših gradova u Srbiji, a poznat je po pesmi, pesnicima i slikarima. Presrećna sam što sam večeras ovde, a posebno što je festival posvećen onima koji dolaze. Nova energija i novi talenti dobili su priliku da pokažu šta znaju. Proglašavam festival otvorenim - rekla je Stjepanovićeva.

foto: Slobodan Jotić

Glumica je došla na festival na poziv direktorke i svoje koleginice Vesne Šašić.

- Ono što izdvaja festival u Somboru od drugih filmskih festivala jeste njegova misija, dakle, očuvanje vrednosti koje naš Sombor neguje, tolerancija, ravnopravnost, sloboda. Ono što mu daje svežinu jesu filmovi - istakla je Šašićeva i dodala:

foto: Slobodan Jotić

- Pored filmova za publiku smo pripremili i brojne prateće programe. Oni predstavljaju neku vrstu dopune filmova, njihov komentar, zanimljiv dijalog, kao i mogućnost da letnje dane i večeri Somborci i drugi gosti provedu na lep način - rekla je.

foto: Slobodan Jotić

Festival je otvoren debitantskim filmom Nine Ognjanović, koji je svoju premijeru imao i na festivalu Slamdens u Americi, na kome je dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film.

Inače, Festival je međunarodnog karakterai posvećen je filmu Dunavsko-panonske regije, a sastoji se iz 4 programske celine.

foto: Slobodan Jotić

- Radili su ga studenti iz ljubavi - izjavila je rediteljka.

Prve večeri publika je mogla da pogleda "Usta puna zemlje" Puriše Đorđevića, kome će na zatvaranju festivala posthumno biti uručeno priznanje Specijalni Ernest, a primiće ga njegova ćerka Lidija Andrić u petak, 13. jula, na svečanom zatvaranju.

FOTO: Slobodan Jotić
FOTO: Slobodan Jotić
FOTO: Slobodan Jotić
FOTO: Slobodan Jotić
FOTO: Slobodan Jotić
FOTO: Slobodan Jotić
FOTO: Slobodan Jotić
FOTO: Slobodan Jotić
FOTO: Slobodan Jotić
FOTO: Slobodan Jotić
FOTO: Slobodan Jotić

Svečanosti otvaranja je prethodilo otvaranje izložbe "Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979.", kao i vožnja oldtajmerima, dok je publika tokom večeri mogla da pogleda na drugim lokacijama još neka filmska ostvarenja.

foto: Slobodan Jotić

U Kabareu Narodnog pozorišta prikazan je film "Usekovanje" reditelja Siniše Cvetića, dok je u Dvorištu Gradskog muzeja održana projekcija filma "Sitne priče" koji potpisuje reditelj Szász Attila.

U naredna četiri dana, tokom trajanja ove međunarodne filmske smotre koja je posvećena kinematografiji Dunavsko-panonske regije, publika će imati priliku da pogleda selekciju filmova u više programskih celina - Glavni program, Selekcija filmova mladih autora, Panorama mađarskog filma i prateći program u okviru koga je i selekcija “Kad bi Sombor bio Holivud”, koju potpisuje selektor Dejan Dabić.

foto: Slobodan Jotić

Žiri koji će ocenjivati ostvarenja u Glavnom programu su Dušan Milić, reditelj, scenarista i producent, Ana Vučković Denčić, novinarka, dramaturškinja i književnica, i Tamara Aleksić, glumica. Selekciju filmova mladih autora vrednovaće reditelj Goran Nikolić, glumica Danica Radulović i glumac Nikola Šurbanović.

Drugi dan Festivala biće posvećen promociji knjiga Filmskog centra Srbije: "Srpski film: Pedesete" Saše Radojevića i "Kritički vodič kroz srpski film 2018-2022.", Đorđa Bajića i Zorana Jankovića.

foto: Slobodan Jotić

U večernjim časovima održaće se projekcije filmova: "Dobrodošao kući brate", "Jahači", "Ni bez tebe" i "Kajmak".

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video: