Foto: screenshot Video Plus

ESKOBAR PRED KOMITETOM U VAŠINGTONU: Rešenje za normalizaciju odnosa - formiranje ZSO

Politika
> 08:29h

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar predstavio je juče izveštaj Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Američkog kongresa o angažmanu SAD na Balkanu. U ovom izveštaju Eskobar je podsetio na tenzije na severu Kosova i Metohije i ponovo pozvao obe strane da ispune sve svoje obaveze koje su, kako je rekao, neophodne za nastavak napredovanja na njihovom evropskom putu.

Težak odnos

Specijalni izaslanik SAD je odnos između Kosova i Srbije opisao kao težak i podsetio da je EU u februaru i martu uz snažnu podršku SAD postigla napredak u sporazumu o putu normalizacije odnosa i implementacije aneksa koji pruža okvir kroz koji Kosovo i Srbija ispunjavaju svoje obaveze. On je istakao da je ključni element ispunjavanje obaveza Kosova preuzetih 2013. godine, a to je da se formira Zajednica srpskih opština.

foto: Printscreen

- ZSO bi osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom za koordinaciju o zajedničkim izazovima u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj. Štaviše, Kosovo i Srbija dogovorili su se da međusobno priznaju dokumenta i nacionalne simbole. I, što je najvažnije, prema tom sporazumu, Srbija više neće lobirati protiv Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama - naveo je Eskobar i dodao da je, otkad su strane postigle te sporazume, bilo ozbiljnih provokacija i da je došlo i do eskalacije tenzija i neprihvatljivog nasilja.

Sa Eskobarom su se susreli i predstavnici nevladine organizacije sa severa Kosova i preneli mu probleme srpske zajednice, posebno stavljajući akcenat na zabrinutost koju stvara prisustvo kosovske policije u opštinama sa srpskom većinom.

Albanci u Vašingtonu

- Delegacija kosovskih Srba imaće ove nedelje sastanke u Vašingtonu. Posetu smo započeli susretom sa Gabrijelom Eskobarom, specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, u Stejt departmentu. Izrazili smo zabrinutost i probleme naše zajednice zbog stalnog prisustva specijalnih jedinica Kosovske policije u srpskim sredinama - navedeno je na Tviter nalogu „Nove društvene inicijative“.

(Kurir.rs)