Foto: Video prtscr / 24sata.hr

Protutnjala superćelijska oluja

3 NAČINA DA NAPLATITE ŠTETU AKO VAM DRVO PADNE NA AUTO: Ovo obavezno treba da uradite, a evo i koliko možete da DOBIJETE

Društvo
> 11:28h

Superćelijska oluja je protutnjala Srbijom i za sobom ostavila veliku materijalnu štetu. Ali prema najavama stručnjaka na ovome se neće završiti, pa možemo očekivati nove neogode.

Jak vetar je poobarao mnogo drveća, a neka od njih su padala na automobile. I sada je pitanje kako naplatiti štetu i od koga. Za to postoje tri načina.

Najvažnije je obratiti pažnju gde parkirate svoj automobil, te da u slučaju eventualne štete reagujete adekvatno i na vreme.

foto: Profimedia

Ali to nije uvek moguće, a niti ste stručnjak da procenite koje je drvo sklono padu ili grana. U svakom slučaju obavezno napravite fotografiju i pozovite policiju i zatražite da uradi uviđaj, a veštak da proceni štetu.

Kako je ranije objasnio Damir Okanović prvo se vozač u mirnom postupku obraća odgovornom licu, bilo da je to JKP ili fizičko lice. Ukoliko se to ne reši vansudski, onda je neophodna naplata štete pred sudom.

Štetu računa veštak, u nju ulaze cena štete i rada. Ukoliko je vozilo totalno uništeno, gleda se vrednost vozila na dan incidenta, od čega se umanjuje vrednost olupine, jer se auto može prodati u staro gvožđe, pa tako vlasnik dobija 30% manje od vrednosti svog automobila. Sudski sporovi traju dve do tri godine.

NAPLATA OD OSIGURANJA

Najpovoljnija i najmanje komplikovana situacija je ukoliko je vozilo kasko osigurano. U tom slučaju, lica čija su vozila pretrpela štetu istu mogu naplatiti direktno od osiguravajućeg društva kod kog je vozilo osigurano. Procedura je uobičajena - za veće štete potrebno je sačekati policiju, koja na licu mesta radi uviđaj i sačinjava zapisnik.

Ako je u pitanju manja šteta, ne mora se čekati policijska patrola, dovoljno je otići u MUP i prijaviti slučaj. Nakon toga, oštećeni se javlja osiguravajućoj kući u kojoj je vozilo kasko osigurano, popunjava obrazac za prijavu štete i prilaže zapisnik od MUP-a. Procenitelj štete potom donosi rešenje kojim se utvrđuje visina naknade za štetu na vozilu.

Ukoliko pak vozilo nije kasko osigurano, procedura za naplatu štete je nešto komplikovanija.

foto: Čitalac Kurira

NAPLATA OD NADLEŽNOG JKP

Ukoliko se drvo koje je pričinilo štetu na vozilu nalazi na javnoj površini, odštetu bi trebalo potraživati od nadležnog i odgovarajućeg javnog komunalnog preduzeća (na primer JKP „Zelenilo Beograd" ili JKP „Gradsko zelenilo Novi Sad"...).

Procedura podrazumeva da se oštećeni obrati nadležnom JKP i prijavi slučaj. JKP potom šalje na teren svoj operativni tim koji uklanja drvo ili grane sa vozila, a zatim sastavlja zapisnik o šteti koji na licu mesta potpisuju rukovodilac tima i oštećeni. Zapisnik o šteti i zahtev za odštetu predaje se Komisiji za procenu štete i to mora učiniti oštećeni lično.

foto: Profimedia

Komisija za procenu štete potom popunjava obrazac prijave štete iz osnova osiguranja od odgovornosti i oštećeni se sa kompletnom dokumentacijom upućuje u akcionarsko društvo za osiguranje, koje nadoknađuje štetu u zakonskom roku.

NAPLATA OD VLASNIKA NEPOKRETNOSTI

U slučaju da se drvo koje je oštetilo vozilo nalazi na površini koja je u privatnom posedu, neophodno je pozvati policiju koja sačinjava zapisnik. Na osnovu zapisnika, odšteta se potražuje od vlasnika nepokretnosti, a to obično podrazumeva tužbu i sudski postupak protiv fizičkog lica na čije se ime vodi posed.

Kurir/Planplus