Foto: Kurir Tv

Čiča Draža je bio fašista?

ČIČA DRAŽA JE BIO FAŠISTA? Otvorena debata u studiju Kurir TV - Vladimir Đorđević: Ko bi svog saradnika tražio ŽIVOG ILI MRTVOG?

Politika

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić se oglasio porukom dan posle nedavne godišnjice streljanja Draže Mihailovića, rekavši kako je vreme da se obeleži mesto gde je sahranjen.

"To je dug našim precima, a obaveza budućim pokoljenjima", poručio je Šapić. On je podsetio kako je još 2004. godine donet zakon u Srbiji koji je izjednačio Ravnogorski i Narodnooslobodilački pokret. Jugoslovenski sud je 1946. godine osudio Mihailovića, poznatog kao general Draža, na smrt zbog izdaje i saradnje sa nacističkom Nemačkom.

foto: Kurir Tv

Da li je Srbija i danas, 2023. godine podeljena oko tumačenja uloge Draže Mihailovića u Drugom svetskom ratu razgovarali su Vladimir Đorđević iz POKS-a i Miloš Karavezić, prvi sekretar SKOJ-a.

foto: Kurir T

Karavezić smatra da Draža Mihailović nije bio prvi gerilac u Evropi. On tvrdi da je on bio antifašista u prvom momentu rata, ali tvrdi da su ipak sarađivali sa okupatorom.

Sagovornik Đorđević se ne slaže, i razume da je rat počeo van Jugoslavije u to vreme i da je Hitler pregazio i Poljsku i Češku i niko nije pružao otpor do maja 1941. godine.

foto: Kurir TV

- Niko se nije digao protiv njega, do njih. Kolaboracija između Četnika i Nemaca je besmislica i to je propaganda tadašnjeg sistema i komunističke mašine poslednjih 70 godine. Draža Mihailović je bio gerilac ucenjen na tadašnjih 100.000 zlatnih maraka živ ili mrtav! Ko bi svog saradnika u tadašnje vreme ocenio tako - živog ili mrtvog? Krivotvorili su kompletnu istoriju... -- smatra Đorđević i dodaje:

- Istorija ima nepobitne činjenice da je svaka uloga Četničkog pokreta bila utemeljena u činjenicama, a ne naklapanjima sedamdesetih godina ta priča bez Tita ništa - dodao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.