Foto: Beta/Miljenko Klepac, screenshot

NEOBIČAN PERFORMANS

SEVERINA SLAVI NJEGOŠA: U čast 210 godina od rođenja pisca, hrvatska pevačica PLESAĆE UZ STIHOVE NJEGOVE ČUVENE PESME

Pop kultura

Hrvatska pop pevačica Severeina Vučković biće deo performansa "Noć skuplja vijeka", koji će se održati sutra u lapidarijumu Biljarde na Cetinju povodom 210 godina Njegoševog rođenja.

Reč je o autorskom delu crnogorskog umetnika evropske reputacije, Dimitrija Popovića, koji će na ovom događaju predstaviti i grafičku mapu "Oreol mikrokozma". U performansu će učestvovati i crnogorski glumac Slobodan Marunović.

foto: Matea Smolčić Senčar

- Puno sam se bavio Njegošem, i na literalan i na likovni način, tako da mislim da se ovom prilikom ostvaruje jedno lepo saglasje ambijenta, teme i motiva - kazao je novinarima Popović, dodajući da pesma "Noć skuplja vijeka" ima filozofske i metafizičke elemente koji se koncentrišu u glavni detalj.

foto: Dario Bajurin / Alamy / Alamy / Profimedia, Privatna Arhiva

- To je spoj dvoje ljubavnika, jer je telesnost u pesmi izuzetno važna. Aktuelizaciju te Njegoševe divotnice sam koncipirao na način da će taj lik pokazati goovrom tela svu onu simboliku i lepe metafore koje se pojavljuju u čuvenoj pesmi. Stihove će čitati Slobodan Marunović i mislim da će se ostvatiri lepi spoj stiha i scene. Dakle, performans kao likovno-scenska forma, mislim da će biti zadovoljavajući omaž ovom lepom ambijentu.

Sekreat Sekretarijata za kulturu Cetinja, Željko Vušurović, zamisao Dimitirja Popovića ocenio je "genijalnom".

foto: Matea Smolčić Senčar

- Njegova zamisao vuče na liniju koju su u svetu književnosti postavili od Euripida, koji je izveo ženu na scenu i predstavio nam je kao problem, a nije nam ništa lakše ni danas, posle dve hiljade godina, preko Henrika Ibzena i Henrija Milera. Mislim da bi Dimitrije, da je u svetu književnosti, bio u istoj ravni sa tim velikanima književnosti. Njegova pomisao da bi Severina mogla svojim plesom svima nama probližiti te čudesne stihove, genijalna je - ocenio je Vušurović.

(Kurir.rs / Večernje Novosti)

Bonus video: