Foto: Printscreen/ Twitter

bura

NEPRIMERENO! Šok performans ispred Skupštine podelio javnost, komentari na "brčkanje" posle dva masakra samo se nižu!

Politika

Performans dela studenata koji su se pre dva dana "brčkali" ispred Skupštine Srbije, pa čak i zaigrali, a kojima se pridružio deo opozicije koji nedeljama organizuje proteste "Srbija protiv nasilja", izazvao je buru i podelio javnost.

Dok deo opozicije, poput poslanice Biljane Stojković, koja se i sama "brčkala" i to objavila na Tviteru, brani ovaj, u najmanju ruku neprimeren performans, s obzirom na to da je on nastavak protesta čiji su razlog bila dva masakra koja su zadesila Srbiju u maju i borba protiv nasilja, drugi deo javnost, pak, žestoko osuđuje ovaj "hepening" upravo iz tih razloga - što je reč o okupljanjima upravo zbog navodne borbe protiv nasilja.

- "Protest će se raspasti jer će ljudi da odu na letovanje" i slične stvari koje smo čuli od raznih ljudi. Hajde da im pokažemo da nisu u pravu - poručili su studenti u pozivnici za okupljanje ispred skupštine.

Studente su tokom ovog performansa posetili poslanici opozicionog Zeleno-levog kluba Radomir Lazović, Biljana Đorđević i Đorđe Pavićević, Đorđe Miketić iz "Moramo-Zajedno", Srđan Milivojević iz DS i Biljana Stojković, kopresednica "Zajedno" i profesorka Biološkog fakulteta.

Stojkovićeva je na Tviteru, uz fotografiju na kojoj su joj noge u gumenom bazenu, napisala:

- Letovanje sa studentima ispred Narodne skupštine. Lepo, zabavno i korisno! Bravo studenti.

Usledile su kritike pojedinih tviteraša koji su ovakav pefromans ocenili, u najmanju ruku, neprimerenim.

foto: UNDP

Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost, osvrnula se za Kurir na ovaj događaj ispred zgrade Skupštine.

- Svako u demokratskom društvu ima pravo da izražava mišljenje i/ili nezadovoljstvo na način na koji misli da treba da ga izrazi, pod uslovom da ne ugrožava druge, i da poštuje zakone. Svako deluje prema sopstvenoj svesti i savesti - navela je Jankovićeva.

(Kurir.rs)