Foto: Kurir Televizija

kurir tv

U OVOM NEMAČKOM GRADU JE GROBNICA 19 SRBA! Vidojković: Već 80 godina se nadamo da će nam se javiti neko od naslednika (VIDEO)

Društvo

Iz Prvog Svetskog rata Srbija je izašla kao pobednica, ali je tu slobodu platila najskuplje na svetu: ostala je bez 28 odsto stanovništva, odnosno bez čak 52 odsto muškaraca starosti od 18 do 45 godina! Mnogi srpski junaci zakopani su van granica svoje otadžbine, na tri kontinenta i u 26 država.

Opširnije smo pričali o ovoj temi u našem Jutarnjem programu u ponedeljak, a danas vam donosimo priču iz nemačkog grada Regensburga, gde su na Gradskom groblju, ali ne u zajedničkoj gribnici, pokopani srpski vojnici iz Drugog svetskog rata.

Sa Dariom Vidojkovićem, istoričarem iz Nemačkog saveza za brigu o ratnim grobovima, razgovarao je naš reporter Saša Dobrijević.

- Ratna groblja se razlikuju od običnih u pravnom smislu, a međunarodni ugovori moraju da se neguju dok je sveta i veka, bez obzira da li neko plaća njihovo održavanje. Tako je i sa srpskim grobljima. Vreme čini svoje, sneg, kiša, hladnoća. Moramo da uvek kosimo, stavimo cveće, čistimo grobove, da obnovimo natpise kad izblede - kaže Vidojković.

Precizirao je i koliko je Srba sahranjeno na ovom groblju, ali i koliki je ukupan broj.

- Kad se pogledaju natpisi, vidi se strano ime, kad je rođen i recimo kad je poginuo. Pored 20 srpskih grobova, imamo više od 1.000 ostalih, među kojima i žrtve bombardovanja Regensburga, ratni zarobljenici. Ukupno 19 Srba, a jedan je bosanski musliman, poreklom iz Bijeljine. Ostali su sa teritorije današnje Republike Srpske i Srbije - otkriva Vidojković i za kraj apeluje:

- Do sada nam se niko nije javio, mi se uvek pitamo, postoje li živi naslednici. Nakon više od 80 godina možda će neko ovo videti i javiti nam se.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video: