Foto: Kurir Televizija, Ilustracija

KURIR TV

"GREŠKA ŠOFERA FRANCA FERDINANDA DOVELA DO ATENTATA!" Istoričar: Posle bombe skrenuo u pogrešnu ulicu, tamo je čekao Princip

Društvo

Na današnji dan, 28. jula 1914. godine, Kraljevina Srbija primila je zloslutni telegram od Austrougarske koji je označio početak surovog rata, koji je odneo milion i 100.000 života Srba i preko 15 miliona života širom sveta. Telegram je stigao između 12 i 13 sati i primio ga je srpski predsednik Ministarskog saveta, Nikola Pašić, dok je bio u kafani Evropa u Nišu, tadašnjoj srpskoj prestonici. Sadržavao je samo tri rečenice koje su označile ratno stanje između Austrougarske i Srbije.

Prethodio je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu. Atentat je izvršio Gavrilo Princip, pripadnik Mlade Bosne, što se smatra povodom za objavu rata.

foto: Ilustracija

Profesor Predrag Marković, istoričar, bio je gost u emisiji Usijanje, gde je komentarisao atentat.

- Mladobosanci su bili totalni amateri, oni su pričali okolo šta će da urade. Oni su đaci, a Gavrilo Princip je maloletan po tadašnjim zakonima. Tja atentat je proizvod slučajnosti. Nedeljko Čabrinović je tada promašio bombom i onda je zbog šoferske greške auto ušao u tu ulicu gde je bio Princip. Inače, austrijski pisac našeg porekla Milo Dor ima zanimljivu teoriju da su neki krugovi u Austriji ubili prestolonaslednika. Jer je neki novac nađen kod Mila Ilića poreklom iz Austrije. Takođe, taj šofer je nestao posle atentata i niko ne zna šta se sa njim desilo - rekao je Marković.

- Oni umesto da prekinu posetu posle prvih pokušaja atentata odnosno posle bacanja bombe. Ferdinand je hteo da obiđe ranjene u bolnici. Sve je to dovelo do niza događaja što kažu teoretičari "haos leptirov let". U nekim okolnostima leptir koji mahne krilima na jednom kraju sveta izazove tornado na drugom kraju sveta. Tako su ti Mladobosanci bili leptir koji je izazvao svetsku oluju - istakao je Marković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video: