Zavlače se i pod kupaći, Foto: Shutterstock, Ilustracija

nije opasno ali nije ni svejedno

ZAŠTO JADRANSKO MORE OVIH DANA SVRBI I PECKA: Naučnici otkrivaju razlog misterioznih uboda na koje se sve više žale kupači!

Društvo

Neprijatnosti na letovanju su normalna pojava, od lošeg smeštaja pa do riba na koje kad nagazite najradije bi skinuli kožu sa sebe od bolova ili najezde meduza.

A ono što ovih dana zabrinjava kupače u Jadranskom moru je neprijatan osećaj peckanja dok su u vodi, a posle i svraba. Akvarij Piran je na svojoj Fejsbuk stranici dao objašnjenje:

Plivanje nekad može biti i neprijatnofoto: Profimedia

- U moru se ovih dana mogu videti blago ružičasti oblaci sitnih treperavih iglica, jer su se sitni planktonski puževi "krezei" ponovo namnožili. Zato, ako osetite malo peckanje i svrab dok plivate, krive su njihove igličaste krljušti od 1cm - napisano je na toj stranici uz fotografiju ovih organizama pod mikroskopom.

Planktonski "krezeis" puževi se hrane tako što izbacuju dugačke pramenove sluzi u more nalik na ribarsku mrežu, a zatim je uvlače u svoja usta puna planktona, navodi se na sjatu N1 Sarajevo.

U Nacionalnom institutu za biologiju u Sloveniji napisali su da su to organizmi koji vole toplotu, a do Jadranskog mora ih nose struje iz južnih delova Jadranskog mora.

Ali da li treba da budemo zabrinuti?

- Nisu opasni za plivače, zbog oblika ponekad mogu da ubodu, a često se vide i zaglavljeni u kupaćim kostimima - napisali su u pomenutom institutu.

Kurir.rs