Ekskluzivno iz Brisela

Srpski hakeri srušili NATO!

U znak osvete zbog bombardovanja Srbije 1999. naši hakeri oborili kompjuterski sistem Alijanse u Briselu, zbog čega je komandni štab bio blokiran sedam dana

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Osveta se servira vruća. Sedište NATO u Briselu u svojoj dugoj istoriji doživelo je samo jedan ozbiljan hakerski napad i to upravo od Srba, saznaje ekskluzivno Kurir u sedištu NATO u Briselu. Naime, prema rečima jednog visokog NATO zvaničnika, na samom početku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, grupa srpskih kompjuterskih stručnjaka napala je kompjuterski sistem Alijanse u Briselu, koji je doživeo potpuni krah! - U martu 1999, kada je počela intervencija NATO na teritoriji Srbije, prvi put smo se susreli sa problemom sajber-rata. Konkretno, srpski hakeri uspeli su da upadnu u naš sistem ovde u Briselu. Celih nedelju dana nismo mogli da šaljemo hitne mejlove, niti da koristimo internet - otkrio je jedan NATO zvaničnik. Prema njegovim rečima, Alijansa od tada ozbiljnije vodi računa o bezbednosti svog sajber-prostora. - Razumljivo je s aspekta Srbije da se tako nešto uradi. Ipak, Srbi su bombardovani i to je bio njihov način da uzvrate - kaže ovaj zvaničnik i dodaje da je tehnologija zaštite sistema NATO mnogo uznapredovala. - Danas imamo oko 100 pokušaja upada u sistem po danu - zaključuje ovaj zvaničnik.

Budućnost Srbije je u evroatlantskim integracijama Prema rečima zvaničnika NATO u Briselu, budućnost Srbije je u evroatlantskim integracijama. - Nije bitno da li će Srbija prvo ući u EU ili u NATO. Kroz istoriju, zemlje su prvo postajale članice NATO, ali to je svakako demokratska odluka svakog naroda i svake zemlje. Pozicija SAD je da Srbija ima budućnost u evroatlantskim integracijama. Odnosi između Srbije i Amerike su dobri, kao i kontakti između američke i srpske vojske - kažu u misiji SAD u Briselu.