Foto: Printscreen Instagram

APOKALIPSA

SNAŽNA OLUJA JE PREGAZILA SRBIJU! Nosila krovove, čupala drveće, padao grad veličine TENISKE LOPTICE! Ulice pod vodom (FOTO)

Društvo

Snažno nevreme praćeno gradom juče je pogodilo prvo zapadnu Srbiju, a onda se proširilo i na ostale delove zemlje. U pojedinim mestima palo je do 50 mm kiše po metru kvadratnom.

Ogromna količina padavina za kratko vreme napravila je haos i u pojedinim delovima prestonice, gde je kiša lila kao iz kabla, a olujni vetar je odneo deo krovne konstrukcije na Paunovom bregu na Voždovcu.

foto: Petar Aleksić

Beograđani su na društvenim mrežama delili apokaliptične fotografije i video-snimke jakog nevremena i potopa, a tvrde i da je na Novom Beogradu padao grad veličine jajeta i teniske loptice. Čitaoci Kurira javljali su da je palo drvo na Slaviji, kao i da je centar Zemuna po podne ostao bez struje, dok je na Belim vodama vetar čupao strujne kablove.

foto: Printscreen Instagram/192_rs

U Terazijskom tunelu i na Autokomandi bio je potop, dok je na jednog vozača tokom vožnje automobila palo drvo. Zbog jakih udara vetra pao je i deo krova s jedne stambene zgrade na Paunovom bregu, a vozila u pojedinim delovima grada bila su zaglavljena u poplavi.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je prethodno niz upozorenja na znatnu promenu vremena i najavio vremenske nepogode za teritoriju Srbije. U skladu sa izdatim upozorenjima gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić naložio je pojačano angažovanje celog komunalnog sistema grada i opštinskih štabova za vanredne situacije.

foto: Printscreen Instagram 192.rs

- Imajući u vidu da je kroz upozorenje najavljeno između 30 i 50 litara padavina u kratkom vremenskom periodu na širem području grada Beograda, uz pojavu vetra olujne jačine i grada, apelujemo na građane da se pripreme u skladu sa upozorenjima i da ne izlaze napolje bez preke potrebe, jer se nevreme očekuje u popodnevnim časovima i trajaće više sati. Molim sugrađane da obrate pažnju i na stvari koje im se nalaze na terasama, ravnim krovovima, te da ih na vreme obezbede i sklone - naglasio je Šapić, a juče saopštio Beoinfo.

Jako nevreme praćeno grmljavinom i gradom pogodilo je i Gornji Milanovac, gde su se na meti oluje našla i sela Koštunica, Leušica, Pranjani, u kojima je pričinjena šteta na poljoprivrednim kulturama, piše Rina.

foto: Printscreen Instagram 192.rs, Damir Dervišagić

- Kao da je tajfun prošao kroz naše domaćinstvo. Iza oluje ostala je samo pustoš. Sastavilo se nebo sa zemljom, grad veličine lešnika dotukao je njive i useve koje smo celog leta pripremali - kazao je za Rinu jedan od meštana. Takođe i Banat, Ub, Lajkovac, Valjevo, Arilje su na udaru vremenskih nepogoda, a palo je više od 20 mm za kratak vremenski period.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video: