Foto: Kurir TV

kurir tv

DOŠAO ČAK IZ JAPANA DA PROBA ŠUPLJAČKI BELI LUK! Srpski nije kao oni uvozni, čim ga staviš u hranu, odmah ga osetiš (VIDEO)

Srbija

Legenda kaže da žena koja pristane da je okite vencem belog luka, ta veštica nije. To je samo jedno od narodnog verovanja koje nas vezuje za ovu začinsku biljku, a ima ih pregršt.

foto: Kurir TV

Ekipa Pulsa Srbije uputila se u Šupljak, selo nadomak Subotice, gde u slavu belog luka prave veliku svečanost, da ispita ima li istine u vekovnim predanjima.

- Imam dobrog prijatelja koji ovde živi. Došao sam na festival belog luka i prvi put to vidim u životu, mi to u Japanu nemamo - ushićeno priznaje Tengio Okura, posetilac festivala iz Japana.

foto: Kurir TV

Da je beli luk blagotvoran, tvrdi i domaće stanovništvo.

- Sigurno da je dobar, trošimo ga, jedemo, pravimo meleme s limunom. Učili su nas da je dobar - kaže jedna od posetiteljki festivala - kaže žiteljka Šupljaka.

foto: Kurir TV

Proizvodnjom belog luka bavi se veliki broj domaćinstava u Vojvodini.

- Ukusan je, nije kineski, naš ima ukus. Kad ga neko stavi u hranu, oseti se da je domaći - Norbert Enge, potpredsednik MZ Šupljak.

foto: Kurir TV

- Naša zemlja je dobra za beli luk, ni za dve godine naš luk ne može da pocrni - Jožef Čemere, proizvođač belog luka iz Šupljaka:

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs