Foto: Ata Images/Amir Hamžagić

PREKRŠILI ZAKON

KRIJU PRIHODE I NEKRETNINE: Petoro opozicionih poslanika nije prijavilo imovinu, Agencija već pokrenula postupak!

Politika
> 10:42h

Petoro poslanika Skupštine Srbije nije podnelo izveštaje o imovini i prihodima Agenciji za sprečavanje korupcije, na šta su po zakonu obavezni. U svih pet slučajeva reč je o opozicionim poslanicima, a na spisku su Đorđe Miketić (Moramo - Zajedno), Radmila Vasić (Dveri), Predrag Marsenić (Novi DSS), kao i dve poslanice iz Stranke slobode i pravde Marija Lukić i Jelena Milošević.

Đorđe Miketićfoto: Printscreen

Obavezno podnošenje izveštaja predviđeno je članom 68, stav 1. Zakona o sprečavanju korupcije i odnosi se na svakog ko stupii na javnu funkciju.

Radmila Vasićfoto: Youtube Printscreen

- Zaista je neverovatno da su svi drugi ispunili zakonsku obavezu, a da se ovih pet poslanika pravi ludo. Ne znam koju drugu reč da upotrebim, zaboravni sigurno nisu s obzirom na to da se u svojim skupštinskim debatama non-stop pozivaju na to da su legalisti, poštovaoci zakona i slično - kaže sagovornik.

Marija Lukićfoto: Ana Paunković

Isti sagovornik je rekao da je, koliko je njemu poznato, Agencija za sprečavanje korupcije protiv navedenih funkcionera pokrenula postupke za odlučivanje da li su prekršili zakon.

Jelena Miloševićfoto: Privatna Arhiva

Inače, javnom funkcioneru može se zbog neprijavljivanja imovine ili prihoda izreći mera opomene ili mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije.

Predrag Marsenićfoto: Preentscreen Youtube

Pri izricanju mere, uzimaju se u obzir sve okolnosti slučaja, naročito težina i posledica povrede zakona i mogućnost otklanjanja povrede, kao i činjenica da li je javni funkcioner postupio po prethodno izrečenoj meri opomene do isteka roka koji mu je u odluci određen.

(Kurir.rs/Alo!)