Foto: Kurir televizija

kurir tv

"NA OVAJ DAN ŽELIMO DA UKAŽEMO DRUŠTVU NA VAŽNU STVAR" Igor Jurić: Država bi trebalo da podeli statistiku sa građanima (VIDEO)

Društvo

Širom sveta 30. avgust se obeležava kao Međunarodni dan nestalih sa ciljem prisećanja na nestale osobe. Svaki nestanak je razlog za brigu zbog opasnosti savremenog društva u kojem je sveprisutna trgovina ljudima, seksualna i rodna eksploatacija kao i trgovina organima.

U Novom Sadu je ovaj dan obeležen pod sloganom: "Nestali ne smeju biti nevidljivi".

foto: Kurir TV

Ovim povodom, sagovornik Kurir televizije u emisiji "Puls Srbije" je Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić”.

Prvo se osvrnuo na statističke podatke, pa je naglasio da je jako bitno i da se podrška ukaže porodicama nestalih lica:

- Ono što mogu reči za statističke podatke, odnosno ono što je MUP objavio na preseku 2022. na 2023. godinu, jeste da se pod nestalim vodilo 1801 lice, i to je podatak za punoletne osobe. Od toga je 1620 pronađeno. Na ovaj dan želimo da skrenemo pažnju na fenomen nestalih osoba i koliko je važno da budemo podrška porodicama nestalih lica. Definitivno nakon potrage, kako god se ona završila, ostaje velika trauma porodicama, koje često zaboravljamo, zato i apelujemo da svako ko u svom okruženju ima nekoga ko traži svoje najmilije, da im budu podrška jer je karakteristično da takve porodice budu ostavljene i same.

Nedugo zatim, spomenuo je Javni registar nestalih lica u Srbiji:

- Javni registar nestalih lica ne postoji u Srbiji, odnosno ne postoji onaj koji je tačan, a nadamo se da će i to zaživeti. Mi kao organizacija vodimo registar nestalih lica, pomažemo njihovim porodicama, međutim, zaista bi važno bilo da država vodi evidenciju i da tu statistiku zaista podeli sa građanima jer će na taj način pomoći u potrazi za nestalim licima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video: