Foto: Veslački savez Srbije

ada ciganlija

ADA CENTAR SVETA: U nedelju počinje veslačko SP u Beogradu

Ostali sportovi

U nedelju na beogradskoj Adi Ciganliji počinje Svetsko prvenstvo u veslanju, na kojem će nastupati više od 1.600 takmičara iz 73 države.Svečano otvaranje zakazano je za subotu u 20.00.

Srbiju će na planetarnoj smotri predstavljati Jovana Arsić i Nikolaj Pimenov (prvi put nastupa za Srbiju) u skifu, dvojac bez kormilara Martin Mačković i Miloš Vasić, kao i dubl skul Aleksandar Beđik i Aleksandar Filipović.

Svetsko prvenstvo je kvalifikaciono za plasman na Olimpijske igre, koje se naredne godine održavaju u Parizu. U skifu će plasman na Olimpijske igre osigurati devet najuspešnijih takmičara u obe konkurencije, dok će u dvojcu bez kormilara i dublu plasman obezbediti po 11 najboljih.

foto: Veslački savez Srbije

Predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije (VSS) Dušan Kovačević zahvalio se direktoru takmičenja Zoranu Jovanoviću, Ministarstvu sporta Srbije, čelnicima Grada Beograda, kao i predsednici Organizacionog odbora Svetskog prvenstva Ani Brnabić.

Kovačević je dodao da na Svetskom prvenstvu najviše treba očekivati od Mačkovića i Vasića, kao i da pažnju zaslužuje Jovana Arsić, koja je ove godine osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu.

"Oni su negde četvrto rangirani u ovom trenutku (dvojac bez kormilara). Želja nam je velika da uzmemo medalju na našem takmičenju, to bi bilo jako značajno. U isto vreme to bi ih kvalifikovalo odmah za Olimpijske igre, a konačan cilj svih nas i naših aktivnosti je da taj dvojac uzme medalju na Olimpijskim igrama", rekao je Kovačević, preneo je VSS.

Svetsko prvenstvo se održava od 3. do 10. septembra.

Kurir sport