Goran Šarenac o moralnosti borbi bikova u Španiji, Foto: Shutterstock, Kurir tv, AL BELLO / Getty images / Profimedia

kurir tv:

POZNATI TENISER NA STUBU SRAMA ZBOG OVOG: Kako je moguće da se to dešava u 21. veku? Šarenac: Tamo gde je bio, LEGITIMNO JE

Tenis

Karlos Alkaraz se nakon neuspešne odbrane titule u Njujorku gde je u polufinalu US Opena eliminisan od Danila Medvedeva, a tron i prvo mesto mu preuzeo Novak Đoković, vratio u rodnu Španiju. Tamo je pokušao da se odmori za nastavak sezone, ali se ujedno našao i na udaru žestokih kritika.

foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Španci se uglavnom dele na one koji veruju da je korida njihova tradicija i na one koji smatraju da je reč samo o mučenju životinja. Nameće se pitanje, kako je moguće da se u jednoj evropskoj zemlji, takvo nešto I dalje dešava u 21. Veku, da se životinje ubijaju pred očima publike?

A kako na to gledaju ovdašnji borci za zaštitu životinja i stručnjaci u toj oblasti,o tome sa predsednikom Kinološkog društva Novi Beograd Goranom Šarencem u jutarnjem programu Kurir TV.

Alkaraz je meta kritika nakon što je prisustvovao koridi u svojoj Murciji i fotografisan kako oduševljeno gleda šou matadora. Ova slika izazvala je revolt organizacije za zaštitu prava životinja, PETA, ali i mnogih pojedinaca koji se zalažu za bolji tretman životinja.

foto: Kurir tv

Goran Šarenac je istakao da, bez obzira na Alkarazov status vrhunskog sportiste, treba razmotriti moralnu dimenziju takvih događaja.

On je rekao: - Korida je dozvoljena tamo gde je on bio. Vi i ja, pretpostavljam, ne slažemo se sa tim i ne možemo sada odavde toliko mnogo osuđivati njega, pogotovo što je, kako kažem, zakon to dozvolio većini Španije.

Šarenac je dalje istakao da, iako prisustvo na koridi samo po sebi može biti legitimno, ono šalje određenu poruku i podršku ovakvim događajima.

- Samo njegovo prisustvo je legitimno, ali ne šalje neku dobru poruku ili poziv da vrhunski sportisti trebaju da prisustvuju takvim događajima, ili još bolje, da podržavaju takve događaje - dodao je Šarenac.

Razgovarajući o tradiciji koride u Španiji, Šarenac je naveo da se španska javnost deli na one koji je smatraju svojom tradicijom i one koji je vide kao mučenje životinja. Takođe je podsetio na jednu kontroverznu koridu koja se održala u Beogradu 1971. godine i istakao da je bila drugačija od svih drugih jer su gledaoci navijali za bikove, što govori o odnosu prema životinjama.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: