Foto: FONET

Sramotno

Bivši CG ministar: Srbija će morati da prizna Kosovo

Bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore Branko Lukovac izjavio da će Srbija morati da prizna Kosovo ako želi u Evropsku uniju

Politika
> 18:56h

NOVI SAD - Kopredsednik Igmanske inicijative i bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore Branko Lukovac izjavio je da će Srbija morati da prizna Kosovo ako želi u Evropsku uniju (EU).

"Nezavisno Kosovo je realnost s kojom Srbija i inače živi već dugo godina. I samo je pitanje da li će vlast u Srbiji smoći snage da, ako je iskreno opredeljena za evropski put, svojim građanima saopšti tu istinu", rekao je Lukovac za sutrašnje izdanje novosadskog Dnevnika. On je dodao da poruke koje su nedavno Beogradu stigle iz Berlina zapravo nisu ništa novo.

"Za njih su ozbiljni političari znali i ranije, a sada su one samo javno saopštene nakon što je u Srbiji ustoličena nova vlast. Ako želi u EU, Srbija će, dakle, morati da prizna Kosovo", kazao je Lukovac. On je ocenio da Srbija to možda neće morati da uradi odmah, ali će sasvim sigurno to morati da uradi kada se pregovori s EU budu približili kraju.