Predsednica VSS broji dane do otkaza

Vlast smenjuje Natu Mesarović

Svi oni koji nisu radili po pravu i pravdi treba da odgovaraju i njihov rad treba preispitati, kažu u Ministarstvu pravde

Politika
> 12:20h

BEOGRAD - Vreme da se pakuje. Nata Mesarović, predsednica Vrhovnog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda, broji poslednje dane na toj funkciji - kako Kurir saznaje u vrhu vlasti, ona će uskoro biti smenjena! U Ministarstvu pravde nisu hteli direktno da otkriju svoje poteze, ali nisu ni negirali naša saznanja. - Svi oni koji nisu radili po pravu i po pravdi treba da odgovaraju za svoje postupke. Njihov rad treba detaljno preispitati i ako se utvrdi da svoj posao nisu obavljali valjano, u skladu sa zakonom, moraju snositi odgovornost. Da li Nata Mesarović na neki način treba da snosi odgovornost za svoja dela, o tome mogu odlučivati samo nadležne institucije Republike Srbije - kazali su nam u Ministarstvu pravde. Inače, da će biti smena u pravosuđu, pokazuju i izjave ministra Nikole Selakovića, koji je zatražio da se iz VSS razreši sudija Predrag Dimitrijević, jer ima dve funkcije, što je protivno zakonu. Ministar Selaković rekao je i da je gorući problem srpskog pravosuđa neefikasna sudska mreža i da je neophodno ojačati nezavisnost sudija i tužilaca kako bi se ostvarila ideja o efikasnom i nekorumpiranom pravosuđu. Inače, i Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima nedavno je zatražio smenu Mesarovićeve, „jer nije dostojna da bude na tim funkcijama“. (R. K.)

Plata kao državna tajna Nata Mesarović jedina je funkcionerka čija se visina plate donedavno krila kao najstroža državna tajna. A onda je VSS obelodanio da ona mesečno zarađuje 329.000 dinara.