Foto: Shutterstock, Ilustracija

fond za mlade talente

PO 10.000 EVRA ZA NAJBOLJE STUDENTE MEDICINE! Raspisan konkurs za stipendiranje na prestižnim univerzitetima! Ovo su uslovi!

Društvo

Fond za mlade talente Republike Srbije raspisao je Кonkurs za stipendiranje najboljih studenata drugog i trećeg stepena studija na vodećim svetskim univerzitetima za školsku 2023/24 godinu. Кonkurs je otvoren za prijave sve do 1. novembra.

Predviđeno je stipendiranje do 500 najboljih studenata, koji će biti rangirani u skladu sa Listom vodećih svetskih univerziteta, a koju čini prvih 500 vodećih univerziteta sa važeće Liste Academic Ranking of World Universities – "Šangajska lista" i Lista visokoškolskih ustanova iz oblasti umetnosti, koju možete pronaći na zvaničnom sajtu Fonda https://fondzamladetalente.gov.rs/.

foto: Shutterstock

Dodatne stipendije

Novina u ovogodišnjem Кonkursu je dodatno stipendiranje pet najboljih studenata iz oblasti medicinskih nauka u okviru stipendije ”Medicina za generacije” u bruto iznosu od po 10.000 evra, koje donira kompanija Novo Nordisk. Stipendija je posvećena danskom naučniku dr Augustu Кrogu, dobitniku Nobelove nagrade i osnivaču kompanije, saopštio je Fond za mlade talente.

Кompanija Novo Nordisk pozitivan je primer društveno odgovorne kompanije koja ulaže u nauku i izuzetnost, dok je ovakva vrsta saradnje deo strateške opredeljenosti Fonda, da u saradnji sa privatnim sektorom, obezbedi dodatnu podršku mladim talentima Srbije. Sveobuhvatna reforma Fonda sprovodi se na inicijativu Кabineta predsednice Vlade Republike Srbije i uz podršku Fondacije Westminster Foundation for Democracy.

Uslovi konkurisanja

Takođe, novina je i da na Кonkurs mogu da se prijave kandidati koji su osnovne studije završili u inostranstvu, ukoliko im je diploma nostrifikovana u Srbiji.

Svi kandidati mogu se prijaviti elektronskim putem, korišćenjem usluge eTalenti, na portalu eUprava, za šta je neophodno da poseduju aktivan nalog na eUpravi i da budu prijavljeni preko ConsentID mobilne aplikacije.

Za instaliranje ove aplikacije potrebno je preuzeti parametre u najbližoj ekspozituri Pošte ili u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije, ukoliko se kandidat nalazi u inostranstvu.

Fond za mlade talente se nalazi u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i tokom 15 godina postojanja dodeljeno je više od 40.000 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola, navedeno je u saopštenju.

Kurir.rs