Foto: Scott Eisen / Getty images / Profimedia

poruka na njegovoj društvenoj mreži

OGLASIO SE TRAMP: Užasnog napada na Izrael, baš kao ni onog na Ukrajinu, nikada ne bi bilo da sam ja predsednik, NEMA ŠANSE!

Planeta

Donald Tramp, bivši američki predsednik, tvrdi da se napadi Hamasa na Izrael i rat Rusije i Ukrajine "nikada ne bi desili" da je on na čelu SAD.

- Užasni napad na Izrael, baš kao ni napad na Ukrajinu, nikada se ne bi desili da sam ja predsednik, nema šanse - napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Trut soušal (Truth Social).

Ugledni vašingtonski politički sajt Hil navodi da je Tramp ovo objavio u nedelju, dan nakon što je Hamas, palestinska ekstremistička i politička organizacija koja upravlja Pojasom Gaze, pokrenuo najveći napad na Izrael u poslednjih nekoliko decenija.

foto: Scott Eisen / Getty images / Profimedia

Podseća se da se Tramp ranije hvalio da je tokom mandata u Beloj kući pomagao izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

On je posebno isticao podršku pravu koje Izrael polaže na Golansku visoravan, kao i odluku svoje administracije da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i premesti američku ambasadu u taj grad.

Na dan otvaranja te ambasade u Jerusalimu u maju 2018. izraelski vojnici ubili su desetine Palestinaca tokom masovih protesta kod granične ograde sa Pojasom Gaze.

Trampova administracija tada je optužila Hamas za njihovu smrt.

(Kurir.rs/The Hill)