Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia, Kurir TV, Shutterstock

izraelsko-palestinski sukob

IZRAELSKI LEKARI KRŠE HIPOKRATOVU ZAKLETVU? Karličić o ODBIJANJU LEČENJA ranjenika: Zarobljeni neprijatelj više nije NEPRIJATELJ!

Planeta

Ministar zdravlja Izraela Moše Arbel izdao je juče direktivu javnom zdravstvenom sistemu da odbije da leči zarobljene palestinske teroriste odnosno pripadnike Hamasa. On je istakao da u ovim teškim vremenima zdravstveni sistem mora u potpunosti da se fokusira na tretman žrtava zločinačkog masakra tj. izraelskih vojnika.

foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Najveća bolnca u Tel Avivu prethodno je saopštila da njihova hitna služba nije, niti će zbrinjavati povređene borce Hamasa. Oni su kako se navodi poslati u zatvorsku bolnicu u Ramli.

foto: Kurir tv

Da li su ovim izraelski lekari pogazili Hipokratovu zakletvu, da li je sve dozvoljeno u ratu i da li je legitimno da se medicina u ratnim uslovima nadje pod uticajem juridizacije tj. stavljanja pod zvono ratnih zakona i državnih odluka - o tome u nastavku emisije s gostima Redakcije -

foto: Kurir tv

Advokatom Miljkanom Karličićem, a u program Kurir televizije uključio se i imunolog iz Niša prof. dr Borislav Kamenov.

Karličić veruje da je izjava izraelskog ministra data u afektu, istakavši da su lekari uputili zarobljene pripadnike Hamasa u drugu zatvorsku bolnicu te da nije u potpunosti reč o odbijanju lečenja:

- Ne možemo, dakle, govoriti o apsolutnom odbijanju. Svi imaju pravo na human pristup, posebno u skladu sa Hipokratovom zakletvom i siguran sam da je ovo sve rezultat jednog velikog očaja i bola nakon masakra nad nedužnim civilima i prolazna epizoda - afekat. Ako nije, ovo bi bacilo mrlju na celokupan sistem Izraela - smatra Karličić.

Podsetio je na rečenicu velikog vojskovođe Kutuzova, nakon što se sagovornik dr Kamenov setio viteškog postupanja Srba u Srpsko-bugarskom ratu, kada su Srbi propustili bugarske ranjene vojnike da ih Crveni krst prenese preko srpske teritorije i zbrine:

- To je bio isto rat koji je posvađao dva bliska naroda, i zaista postoji taj spomenik srpskoj požrtvovanosti u Ženevi u Švajcarskoj, a ja bih podsetio na rečenicu najvećeg vojskovođe u istoriji, Kutuzova koji je rekao "Zarobljeni neprijatelj prestaje biti neprijatelj" - rekao je Karličić uz zaključak:

-Mi smo svesni kako se vesti modifikuju iz iskustva devedesetih, a mislim da je ovo incident i da je ova vest zamaglila druge vesti i da će Izrael posupiti u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: