Foto: Shutterstock

OVO SU NAJOPASNIJE TERORISTIČKE ORGANIZACIJE BLISKOG ISTOKA I AFRIKE: Isis, Al Kaida, Hamas, Hezbolah, Boko Haram...

Planeta
> 21:16h

Samo spominjanje njihovih imena kod većine ljudi izaziva negativne emocije i strah. Ko su oni?

ISIS

Ideološki cilj ove organizacije utkan je u njihovo ime ISIS, što je skraćenica za "Islamska država u Iraku i Velikoj Siriji".

Reč je, dakle, o težnji za osnivanjem velike "Božje države" koja bi obuhvatila Siriju, delove Iraka, Libana i velike delove Palestine i Jordana.

foto: Profimedia

Za ISIS se veruje da je još radikalniji od Al Kaide. Pretpostavlja se da se finansiraju privatnim donacijama iz Katara i Saudijske Arabije; dok su drugi izvori finansiranja ISIS-a naftna polja na severu Sirije.

Stručnjaci procenjuju da teroristička organizacija u svojim redovima ima oko 10.000 boraca, a takođe joj se pridružuje veliki broj stranih boraca za islam, ali i onih koji su prešli na islamsku veru. Posebno profitira od sukoba između sunitske manjine i šiitske većine u Iraku.

Boko Haram

U prevodu, ime ove islamističke terorističke organizacije, otprilike znači: "Zapadno obrazovanje je greh".

Boko Haram deluje pretežno na muslimanskom severu Nigerije i zalaže se za uvođenje šerijatskog zakona u celoj zemlji.

Ova organizacija najveću pažnju izaziva javnim otmicama, posebno devojčica.

foto: Printscreen YT/ Best Documentary

Veliko siromaštvo i nezaposlenost u severnoj Nigeriji olakšavaju Boko Haramu da lako regrutuje nove borce, a nigerijske bezbednosne jedinice nisu dorasle naoružanim teroristima.

Od 2003. godine su u napadima Boko Harama na bezbednosne snage, institucije, crkve i škole poginule hiljade ljudi.

Al Šabab

Islamističke milicije Al Šabab, što u prevodu znači "Omladina", osnovane su između 2004. i 2006. u Somaliji. U to vreme je zemlju već 15 godina potresao građanski rat.

Organizacija se bori za osnivanje "Božje države" na rtu Afrike, njihova radikalna islamistička ideologija ne poznaje granice.

Napade vrši u celoj istočnoj Africi - kao što je bio slučaj u glavnom gradu Kenije, Nairobiju kada je u napadu na jedan trgovački centar u septembru 2013. ubijeno više od 60 ljudi.

Al Šabab kontroliše veliki deo središnje i južne Somalije. Vođe ove grupe kažu da u obuci boraca sarađuju s Al Kaidom, a povezani su i sa Boko Haramom.

Al Kaida

Al Kaida važi za matičnu organizaciju globalnog džihada, što kaže i njeno ime koje znači "baza" ili "temelj".

Pripadnici ove grupe preuzeli su odgovornost za napad koji se desio 11. septembra 2001. na Svetski trgovinski centar u Sjedinjenim Državama, što je do danas ostao jedna od najpoznatijih terorističkih napada.

foto: EPA/STR, screenshot youtube/ Style world militer

Cilj Al Kaide je osnivanje "Božje države" koja bi obuhvatila sve islamske zemlje i područja.

Posle smrti Osame bin Ladena, Al Kaida vodi Egipćanin Ajman al Zavahiri.

Danas je Al Kaida mreža uglavnom autonomnih ćelija koje deluju u različitim zemljama, između ostalog i u zemljama Magreba, pre svega u Alžiru, ali i na severu Malija i u Jemenu.

U Iraku se ISIS odvojio od Al Kaide.

Front Al Nusra

Front Al Nusra važi za zvaničnu podgrupu Al Kaide, ime organizacije znači "Front podrške sirijskom narodu".

foto: Tviter/Riam Dalati

Pripadnici organizacije važe za jednu od najvažnijih pobunjeničkih grupa u Siriji. U njihove ciljeve spada osnivanje islamiske države u Siriji, a onda i na čitavom prostoru istočnog Sredozemlja.

Prema procenama Front Al Nusra broji između 5.000 i 7.000 članova i aktivan je pre svega na severu Sirije, pišeDeutsche Welle.

Ansar al Šarija

"Pristalice islamističkog prava" - tako glasi prevod imena organizacije aktivne u Libiji i Tunisu.

Manjih grupa Ansar al Šarije ima u gotovo svim zemljama Bliskog istoka i severne Afrike, a njihov cilj je uvođenje islamskog prava.

Sedište libijske Ansar al Šarije je lučki grad Bengazi i smatra se odgovornom za napad na konzulat Sjedinjenih Država u Bengaziju 11. septembra 2012. godine u kojm je poginulo četvoro ljudi. Pretpostavlja se da je Ansar al Šarija povezana s Al Kaidom iako organizacija opovrgava te navode.

Hezbolah

Libanski Hezbolah osnovan je 1982. Ta šiitska organizacija je uživala podršku Irana i Sirije.

foto: Shutterstock

Jedinice Hezbolaha se navodno u Siriji bore na strani Asadovih snaga.

Hamas

"Islamistički pokret otpora" osnovan je 1987. godine i palestinski je ogranak Muslimanske braće.

Pored Fataha palestinskog predsednika Abasa, Hamas je druga najvažnija politička snaga na palestinskim područjima. Za razliku od Fataha, Hamas nije nikada priznao Izrael.

foto: Printscreen/Youtube/CNN

Hamasov cilj je uništenje izraelske države, a da bi ga ostvarila ne preže od nasilja i terorističkih metoda. 1990-ih godina obasuo je Izrael samoubilačkim napadima. Od 2007. godine Hmas vlada u Pojasu Gaze, dok Fatah kontroliše Zapadnu obalu.

Kurir.rs/Espreso