Foto: Kineska medijska grupa

Poruka Sija Đinpinga simpozijumu povodom 10. godišnjice kineske diplomatije susedstva

Planeta

Kineski predsednik Si Đinping poslao je danas pismenu poruku Međunarodnom simpozijumu posvećenom 10. godišnjici objavljivanja kineske diplomatije o susedstvu sa principima prijateljstva, iskrenosti, uzajamne koristi i uključivosti.

Si je ukazao da je Kina u protekloj deceniji aktivno praktikovala navedenu diplomatiju, svestrano razvijala odnose prijateljske saradnje, jačala međusobno političko poverenje, trajno produbljivala usklađenost interesa sa susednim zemljama, čime je napredovala na putu dobrosusedstva i saradnje u kojoj svi dobijaju.

Si je naglasio da će Kina, u novim epohalnim okolnostima, unaprediti novi razvoj diplomatske filozofije sa principima prijateljstva, iskrenosti, uzajamne koristi i uključivosti, kako bi susedne zemlje imale veću korist od kineske modernizacije. Takođe, Kina će zajednički sa susedima unaprediti proces modernizacije Azije, kako bi visokokvalitetan razvoj Kine i povoljno okruženje bili od koristi svima.

Današnji simpozijum u Pekingu, koji je održan pod motoom „Novi smisao, novi razvoj, nova vizija“, zajednički organizuju Kancelarija Komisije za inostrane poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kineska medijska grupa