Dejan Tomašević redovno posećuje Hilandar, Foto: Ana Paunković, Shutterstock

podizanje svetinje

OBNOVA HILANDARA PRI KRAJU! Dejan Tomašević: Od monaha sam saznao da je Aleksandar Vučić najveći ktitor još od kralja Milutina!

Društvo

Naš proslavljeni košarkaš Dejan Tomašević već 15 godina redovno posećuje srpski pravoslavni manastir Hilandar na Svetoj Gori! U razgovoru za Kurir otkrio je da ga veoma raduje to što sve veći broj Srba posećuje ovaj manastir koji je goreo u velikom požaru 2004. godine, te da je to dokaz da Srbi postaju svesni važnosti ove svetinje!

Tomašević je u razgovoru sa monasima saznao i to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najveći ktitor ovog manastira posle Svetog kralja Milutina.

Predsednik Vučić u Hilandarufoto: predsednik.rs

- Hilandar posećujem već 15 godina, maltene odmah nakon onog velikog požara koji se desio. Nažalost, dve godine nisam bio u prilici da idem, a ranije sam išao jednom mesečno. Jako sam vezan za sam manastir i za sve te monahe, a posebno sam odušvljen koliko se on izgradio za te dve godine. Izgleda divno! Oduševilo me je i to koliko je naša država stala uz Hilandar i koliko pomaže samoj gradnji, čak je donela i zakon da svake godine država mora da pomogne izgradnju i sam život monaha na Hilandaru - napominje Tomašević za Kurir.

foto: Printskrin/Instagram

Kako kaže, kada je to čuo, bio je ponosan.

- U ličnom razgovoru sa monasima sam saznao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najveći ktiror posle Svetog kralja Milutina i da je zaslužan za izgradnju manastira i za dobre odnose samog manastira i države - naglašava Tomašević.

Dejan Tomašević poseta Hilandarufoto: Privatna Arhiva

Podseća da je istorija Srbije vezana za izgradnju Hilandara.

- Imam osećaj da će i naša država biti još snažnija, s obzirom da je ponovo vezana za Hilandar. Iako idem često, nikada nisam video toliki broj Srba da su kao gosti došli u Hilandar i to je dokaz da Srbi postaju svesni važnosti, odnosno shvataju koliko je važno da svaki Srbin bar jednom u životu poseti ovaj manastir na Svetoj Gori - navodi naš sagovornik i dodaje:

foto: Shutterstock

- Vrlo brzo će zahvaljujući pomoći države manastir u potpunosti biti obnovljen, za godinu-dve sigurno, a da nije bilo pomoći države ta izgradnja bi bila mnogo duža!

Kurir.rs