Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia, AP Omar Havana

modernizacija vojske

ORBAN NABAVIO PVO KOJI ŠTITI BELU KUĆU! Mađarskoj isporučen raketni sistem NASAMS vredan milijardu dolara (FOTO)

Planeta

Oružanim snagama Mađarske isporučen je savremeni PVO sistem srednjeg dometa NASAMS, norveško-američke proizvodnje, kojim Budimpešta nastavlja proces modernizacije i zamene postojeće vojne tehnike sovjetskog i ruskog porekla.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, ugovor za nabavku tog PVO sistema i pratećih raketa vredan je milijardu dolara i potpisan je u novembru 2020. godine.

Reč je o sistemu koji su zajedno razvili norveški "Kongsberg" i američki "Rejtion" za potrebe norveškog ratnog vazduhoplovstva.

Mađarska će tim sistemom zameniti arsenal postojećih PVO sistema sovjetskog porekla Kub (SA-6).

Korisnik NASAMS biće 205. raketni PVO u Đeru.

- Nabavili smo novi raketni sistem PVO koji je poslednja reč tehnologije... To je jedna od novih dragocenosti za oružane snage koje se transformišu i potpuno prenaoružavaju - rekao je mađarski ministar odbrane Kristof Šalaj-Bobrovnički i dodao da su ruska invazija na Ukrajinu i izraelsko-palestinski sukob primeri ključnog značaja raketnih sistema PVO.

NASAMSfoto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Vašington je Mađarskoj u maju 2020. odobrio kupovina 62 rakete za potrebe PVO sistema NASAMS za koje se očekuje da će pružati zaštitu od krstarećih raketa, bespilotnih letelica, helikoptera i aviona.

Reč je o američkoj aktivno samonavođenoj raketi "ispali i zaboravi" kakvu koriste borbeni avioni uključujući mađarski Gripen, ali u novoj verziji posebno razvijenoj za NASAMS.

Taj sistem koristi više država sveta uključujuči SAD, Australiju, Čile, Španiju, Litvaniju i Oman. NASAMS je dobila i Ukrajina i to je prvi korisnik koji upotrebljava sistem u ratnim uslovima.

Mađarski premijer Viktor Orbanfoto: AP Vadim Ghirda

Prema navodima proizvođača, taj PVO sistem je namenjen za zaštitu vazduhoplovnih baza, luka, gradova i drugih lokacija od vojnog značaja.

Pored raketa srednjeg dometa može da koristi i rakete malog dometa.

Prema navodima Vašington posta raketni sistem NASAMS u Americi se koristi za zaštitu Bele kuće i Pentagona.

(Kurir.rs/Beta/Washington Post)