Foto: Nenad Kostić

ŠARENA PONUDA na izbornim listama

NESVRŠENI GIMNAZIJALCI, STUDENTI, DOMAĆICE, SPECIJALISTA LOVSTVA: Evo ko su kandidati za poslanike i koja zanimanja dominiraju

Izbori 2024

Izborne liste za predstojeće parlamentarne izbore mahom su pune pravnika, lekara, ekonomista i profesora, a među kandidatima za buduće narodne poslanike ne manjka ni studenata i penzionera. Na pojedinim listama ima i sportista, slikara, pilota, operskih pevača, domaćica, mašinbravara, frizera, ali i jednog još uvek nesvršenog gimnazijalca.

Na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" prednjače advokati, pravnici i ekonomisti. Prva na listi naprednjaka je neurohirurg Danica Grujičić, za kojom sledi penzioner Stojan Radenović, pa molekularni biolog Jelena Begović. A tu su i glumci Lazar Ristovski i Lepomir Ivković, te sportista Borislava Perić Ranković, menadžer inovator Dejan Ilić, operske pevačice Jadranka Jovanović i Nataša Tasić Knežević, poljoprivrednik Marijan Rističević, slikar u penziji Momčilo Vuksanović, pilot Vladan Đukić, te student Đorđe Todorović...

Vajar, frizer...

I lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" broji najviše pravnika, lekara, ekonomista i profesora, a sam Dačić, koji je i prvi na listi, diplomirani je politikolog. Među socijalistima potencijalnim poslanicima je i sportista Ratko Nikolić, pukovnik u penziji Zoltan Dani, student Dušan Nikolić, novinar saradnik Vesna Milošević, profesor vajarstva Stjepan Periškić, te specijalista lovstva Karlo Kvapil i frizer Mirko Cerović.

Vladimir Vuletić

Značajna imena na listama više marketinški potez

Sociolog Vladimir Vuletić, komentarišući izborne liste i činjenicu da među 250 kandidata za buduće poslanike mogu da se nađu gotovo svi - od studenata do glumaca, pevača i sportista, kaže za Kurir da struktura zanimanja nije neki veći značaj za birače.

foto: Kurir Televizija

- Političke partije su te koje formiraju mišljenje poslanika, te nije toliko važno ko je ko na listi, ali u propagandne svrhe može da bude važno, u smislu poruke, da neka stranka, odnosno koalicija, poruči "evo, mi nemamo podršku samo niže ili radničke klase već imamo i podršku i te kako uglednih ljudi koji nas i na ovaj način podržavaju". Ali, naravno, nije toliki značaj na birače - smatra Vuletić.

Na listi "Srbija protiv nasilja" dominiraju profesori, doktori, pravnici, a prvi na listi je Radomir Lazović, radnik u kulturi, za kojim sledi Miroslav Aleksić, ekonomista, pa Dragan Đilas, mašinski inženjer. Na listi su, između ostalih, i Zdravko Ponoš, oficir u penziji, Aleksandar Jovanović, producent, Snežana Rakić, ginekolog, kao i aktivista za prava osoba sa invaliditetom Irena Živković, košarkaški trener Đorđo Đorđić, pilot Mile Delić, etnolog Milan Škobić. Interesantno je i da je na ovoj listi i jedan nesvršeni srednjoškolac Slavica Midžović, maturantkinja gimnazije.

Tu je i otpravnik vozova

Interesantno je da je na listi pokreta Dveri i Zavetnici "Nacionalno okupljanje - državotvorna snaga" čak 15 studenata, dok je najviše lekara, profesora, politikologa i ekonomista, dok je tu i znatan broj penzionera. Na njihovoj listi je i pukovnik avijacije u penziji Dragan Krsmanović, dve domaćice - Ana Radonjić i Jelena Lučić, te otpravnik vozova Miljan Jovanović.

I koalicija NADA ima veći broj studenata na listi, njih 11, dok prednjače pravnici, preduzetnici, inženjeri, kao i penzioneri. A među potencijalnim poslanicima su i profesor fizičke kulture Dušan Radosavljević, instruktor vožnje Aleksandar Jojić, kuvar Nenad Stanković, frizer Marijana Radojičić, mašinbravar Milan Petrović, fotograf Anđela Hajdu, te vozač Milosav Mitrović.

I. Žigić