Foto: Shutterstock

zanimljivo

SVI PRETE DA ĆE ZABRANITI TIKTOK, A JEDINO SU ONI TO I URADILI: Ovo je bizaran razlog zašto je aplikacija NEPOŽELJNA u ovoj zemlji

Tech

O zabrani TikToka govori se sve više, a većina zahteva vezanih uz zabrane vezana je uz sigurnost, odnosno navodnu povezanost te mreže s kineskom vladajućom partijom.

Jedna od zemalja koja prelazi sa reči na dela i koja je najavila zabranu ove mreže jeste Nepal, no razlog te zabrane je prilično zanimljiv i nema veze s Kinom. Naime, ova država namerava da povuče ovaj prilično radikalan potez jer TikTok negativno deluje na njihovu “društvenu harmoniju”.

foto: Shutterstock

Ministarka komunikacijskih i informacijskih tehnologija Nepala Reka Šarma (Rekha Sharma) komentarisala je kako je odluka o zabrani donešena jer se na TikToku konstantno objavljuje sadržaj koji remeti društvenu harmoniju i porodične strukture i društvene odnose. Takođe, zaključeno je i kako na TikToku postoji tendencija za širenje govora mržnje.

Odluka o zabrani TikToka donesena je nekoliko dana nakon što je u Nepalu stupila na snagu direktiva prema kojoj sve društveno-mrežne platforme koje se koriste u toj zemlji moraju da imaju vlastite kancelarije u Nepalu, a trenutno se radi na tehničkim izazovima kako bi zabrana mogla stupiti na snagu.

Razlog uvođenja direktive, objasnili su iz nepalske vlade, jeste što činjenica da popularne kompanije nemaju svoje predstavnike u toj zemlji otežava vlastima rešavanje problema na koje se korisnici žale na društvenim mrežama, uključujući i probleme vezane za uklanjanje nepoželjnog sadržaja, prenosi Zimo.hr.

Kao i obično kada se uvode zabrane, nisu svi stanovnici, ali niti političari zadovoljni takvim odlukama. Ista je situacija i sa zabranom TikToka u Nepalu, pa jedan od poslanika Gagan Tapa smatra da se stiče utisak da vlada ovim potezom želi da uguši slobodu izražavanja.

Dok se slaže s uvođenjem regulative, koja je nužna kako bi se sprečila zlouporaba društvenih mreža, Tapa kaže kako je potpuna zabrana neke društvene mreže pogrešna metoda.

(Kurir.rs)

Bonus video: