Foto: Printscreen/Youtube/Nova

marketing ili?

PREVARA KAKVA DO SAD NIJE VIĐENA NA SRPSKOJ KNJIŽEVNOJ SCENI: Muškarac pisao knjige kao žena, a sad objavljuje ISPOVEST o tome?!

Kultura
> 15:03h

Na srpskoj književnoj sceni dogodilo se nešto o čemu će se u sledećim danima tek pričati. Izdavačka kuća "Plato" objavila je knjigu "Po zanimanju: Ana Miloš" u kojoj za sada nepoznati autor piše o prevari koju je napravio objavivši knjigu u Srbiji pod imenom ženske osobe koja ne postoji.

„Kraj raspusta i druge priče“ Ane Miloš, objavila je izdavačka kuća „Booka“ 2020. godine. Međutim, kako se ispostavlja, autorka pod tim imenom nije stvarna osoba, već je u pitanju lažno ime iza kojeg, kako piše portal „Bookvar magazin“ stoji muškarac, koji se, po još neproverenim izvorima zove Miloš K. Ilić, koji je književnik mlađe generacije.

Ana Milošfoto: Printscreen/Youtube/Nova

Naime, kako se pretpostavlja, pravi autor je uz pomoć svoje prijateljice organizovao prevaru, tako što se ona predstavljala kao dotična Ana Miloš pred izdavačkom kućom i u javnosti.

Ivan Bevc, vlasnik izdavačke kuće „Booka“, kaže za Nova.rs da on „nikada ne traži ličnu kartu kada potpisuje ugovor sa autorom“.

– Kada sam upoznao devojku koja se predstavljala kao Ana Miloš, pretpostavljao sam da je u pitanju pseudonim, ali to mi nije smetalo. Meni je ključan kvalitet, a ta zbirka priča je bila jako dobro napisana, i već je bila u užem izboru za određene nagrade.

Ivan Bevc, vlasnik izdavačke kuće „Booka“, kaže za Nova.rs da on „nikada ne traži ličnu kartu kada potpisuje ugovor sa autorom“.

– Kada sam upoznao devojku koja se predstavljala kao Ana Miloš, pretpostavljao sam da je u pitanju pseudonim, ali to mi nije smetalo. Meni je ključan kvalitet, a ta zbirka priča je bila jako dobro napisana, i već je bila u užem izboru za određene nagrade.

Bevc dodaje da on „kao izdavač u celoj priči ne vidi nikakav problem“.

foto: Printscreen/Youtube/Nova

„Iz, za sada, neproverenih izvora saznali smo da je Miloš K. Ilić pisao priče i potpisivao ih pod pseudonimom Ana Miloš dok je osoba koja se u javnosti tako predstavljala i nastupala na književnim manifestacijama zapravo njegova drugarica koja se bavi glumom“, piše „Bookvar magazin“, koji se bavi temama iz sveta kulture.

Knjiga koja se tek pojavila u javnosti „Po zanimanju: Ana Miloš“ (Plato), bez imena autora, otkriva verovatno puno toga vezano za ovo neobično podmetanje u književnom svetu.

“Po zanimanju: Ana Miloš” je spis koji je već pet godina u nastajanju, a koji će u trenu ostaviti utisak na svakoga ko je ikada čuo za ovu autorku. A, nakon svega, postavlja se jedno jedino pitanje: ko sve piše na domaćoj književnoj sceni, ako takva više uopšte i postoji, i šta je sve potrebno uraditi da biste postali objavljeni književnik…ili književnica“, piše u najavi ovog izdanja na sajtu „Platoa“.

Svi ti, dodaje se, najrazličitiji doživljaji mnogih književnika, urednika, prevodilaca, lektora, čitalaca, novinara, kritičara, poznanika, možda i prijatelja, simpatija, mrzitelja, nemih posmatrača iz mračnih kutaka internetskog prostranstva, a sa kojima je Ana Miloš na različite načine dolazila u kontakt, davali su joj uvek još jedan sloj.

„Naravno, to se stalno dešava: mi smo uglavnom predstava koju drugi imaju o nama, svoji smo samo sami sa sobom, i to možda, ponekad, u izuzetnim prilikama. Međutim, u slučaju Ane Miloš takav zaključak ipak ima drugačije značenje. Svi ti ljudi zaista jesu uspeli da od nekoga ko u stvari ne postoji naprave osobu od krvi i mesa, koja pokreće tu krvavu mašinu“, kaže se u opisu ovog neobičnog dela.

I na društvenim mrežama se danas uveliko priča o ovom slučaju, i tek će se pisati.

foto: Printscreen/Youtube

Inače, Miloš K. Ilić, koji se nezvanično pominje kao mogući autor knjige (i prevare), je sa svojom pričom „Rovac“ ušao u najuži krug za nagradu u konkursu koji su raspisali „Bookvar magazin“ i „Optimist“.

Miloš K. Ilić rođen je 1987. godine u Pančevu, gde živi i danas. U rodnom gradu pohađao je osnovnu i srednju školu. Kratke priče piše od svoje petnaeste godine. Četiri puta objavljivao priče u zborniku Rukopisi, dva puta u Alminim zbirkama kratkih priča, manjim lokalnim časopisima i na internetu. Dobitnik je nagrade Duškovićeva zvona za 2004. godinu. Studira na Filološkom fakultetu u Beogradu, piše na sajtu Lagune.

Međutim, da cela priča oko ove književne prevare možda baš i nije bezazlena, govore i reči Ivana Bevca, koji se ipak ograđuje od celog ovog „performansa“ ako je služio kao zloupotreba.

– Ako je autor koristio ženski identitet da bi komunicirao sa ženskom publikom privatno i na konto toga zadobijao poverenje i intimnije priče – to već ne mogu da razumem. Nekorektno je i nepristojno, da ne upotrebim težu reč i ta osoba očito ima neki problem – zaključuje vlasnik „Booke“ za Nova.rs.

(Kurir.rs/Nova)

Bonus video: