Foto: kurir tv

kurir tv

NEMAČKI GENERAL 24 PUTA ZAHTEVAO BOMBARDOVANJE SRBIJE! Malo poznati detalji izbijanja Prvog svetskog rata i NAŠOJ ULOZI U NJEMU

Društvo

Dvedeset osmog juna 1914. godine, jedan jedini pucanj mladog Gavrila Principa u Sarajevu, izvršio je zamah ka tragičnom sukobu čiji je opseg nadišao sve granice. Iako je moglo biti izbegnuto, Nemačka i Austrougarska su planirale i težile ka ovom događaju.

foto: kurir tv

Na jednoj strani je stajala Antanta, čvrsto okupljena oko Francuske, Rusije i Velike Britanije, dok je na drugoj strani bio Trojni savez, sa Nemačkom, Austrougarskom i Italijom.

Dok su sile Antante težile očuvanju statusa kvo i ravnoteže snaga, Nemačka i Austrougarska su gajile ambicije za promenu stanja u svoju korist.

Ovaj konflikt proizilazi još iz 1887. godine, kada su izbegnute ozbiljne krize koje su mogle izazvati rat sa Rusijom. Ipak, niz ozbiljnih situacija prethodnih godina, uključujući aneksiju Bosne i Hercegovine 1908. godine, kao i poraz Turske u Balkanskim ratovima 1912. godine, dale su novu dinamiku.

Austro-Ugarska je tražila izgovor za intervenciju protiv Srbije, dobivši bezuslovnu podršku Nemačke. Čvrst stav Britanije protiv rušenja ravnoteže na kontinentu usporio je, ali nije zaustavio, ratne planove Nemačke.

foto: kurir tv

Opasnost od rastuće Rusije je nagnala Nemačku i Austro-Ugarsku da se žure; stvarale su se situacije kao okidači, poput ultimatuma Srbiji sa neprihvatljivim zahtevima.

foto: kurir tv

Rusija je pokušavala vojnim merama odvratiti Austrougarsku, dok je sama razmatrala opštu mobilizaciju nakon bombardovanja Beograda.

Nemački kajzer i njegovo okruženje pripremali su se za ovaj sukob od 1895. godine, dok je sam general Konrad von Hetzendorf 24 puta isticao potrebu vojne intervencije protiv Kraljevine Srbije.

foto: kurir tv

Suočeni sa propagandom o ratu kao pravednom činu, Berlin i Beč su odjekivali rečenicom "Sad ili nikad".

Pogrešna procena sopstvene moći i potcenjivanje protivnika doveli su Evropu u katastrofu Prvog svetskog rata, čije posledice traju do danas. Ova bolna lekcija i danas nas podseća na potrebu za diplomatijom i pravednošću u međunarodnim odnosima, koje nikada ne manjka.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video: