Foto: Profimedia/John MACDOUGALL/AFP, EPA Mikhael Klimentyev Sputnik Kr, Sergei Bobylev / Sputnik / Profimedia

POŠTOVAN

SAUČEŠĆA PUTINA I SIJA POVODOM SMRTI KISINDŽERA: Šef Kremlja ga nazvao MUDRIM DRŽAVNIKOM, iz Pekinga kažu da je bio PRIJATELJ KINE

Planeta

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće supruzi bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera koji je preminuo juče u 100. godini.

RT prenosi Putin je nazvao Kisindžera mudrim i dalekovidim državnikom, koji je zasluženo imao autoritet u svetu.

- Sa njegovim imenom povezana je politika koja je omogućila da dođe do smanjenja napetosti u odnosima sa SAD, što je dovelo do potpisivanja najvažnijih sporazuma sa Vašingtonom, koji su pomogli da se ojača globalna bezbednost u svetu - dodao je Putin.

foto: AP/Alexander Kazakov

Kineski predsednik Si Đinping uputio je saučešće američkom predsedniku Džou Bajdenu zbog smrti bivšeg državnog sekretara Henrija Kisindžera, saopštilo je u četvrtak kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

foto: Profimedia / Shahar Azran

Vang Venbin, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, govoreći na dnevnom brifingu za štampu nazvao je Kisindžera "dragim starim prijateljem" kineskog naroda i pionirom i graditeljem odnosa Kine i SAD, koji je dao istorijski doprinos normalizaciji veza između dve zemlje.

- Kineski narod će pamtiti dr Kisindžera po njegovoj iskrenoj privrženosti i važnom doprinosu kinesko-američkim odnosima - rekao je Vang.

foto: AP Gianluigi Guercia

Prema Vangovim rečima, kineski premijer Li Ćijang i ministar spoljnih poslova Vang Ji su odvojeno poslali poruke saučešća Kisindžerovoj porodici i američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu.

(Kurir.rs/RT/Serbian.cri.cn)