Foto: EPA/Abbie Rowe National Park Serv

BILA UZ NJEGA DO NJEGOVE SMRTI

KAD SU GA UPUCALI, DRŽALA MU JE POTILJAK DA MU NE ISCURI MOZAK: Tolerisala mu je SVE LJUBAVNICE, a evo zašto se NIKAD nisu razveli

Pop kultura

Jedan od najpoznatijih predsednika Sjedinjenih Američkih država, Džon F. Kenedi, bio je u braku sa suprugom Džeklin, koja je ostala uz njega sve do njegove smrti, 1963. godine.

Ljubavna priča Džona F. Kenedija i Džeki Kenedi

U proleće 1951, na večeri koju je organizovao Čarls Bartlet, Džon je upoznao novinarku Džeklin Buvije poreklom iz bogate njujorške porodice.

foto: RRAuction / BNPS / Profimedia

"Nagnuo sam se iznad biljke i zamolio je da izađe sa mnom. Upoznao sam puno atraktivnih žena, ali samo sam jednom mogao da se oženim. I oženio sam se", rekao je o Džeki, koju je zaprosio 1953. godine.

Venčali su se 12. septembra 1953. u Njuportu ispred 800 zvanica. Kum je bio njegov brat Robert, a kuma njena sestra Li Buvije Kenfild, s kojom je Džon navodno spavao dok je Džeki bila u bolnici rađajući Kerolajn.

foto: Bill Waterson / Alamy / Alamy / Profimedia

Upravo je Džeki velikim delom zaslužna za njegovu popularnost i ugled koji je uživao među sunarodnicima. Smatrali su ih parom iz snova, izgledali su zaista zaljubljeno, a njihove prve godine provedene u Beloj kući mnogi nazivaju godinama Kamelota zato što je njihov život izgledao kao iz bajke.

Ljudi su želeli da budu kao Kenedijevi i obožavali su Džeki. Tokom službenog puta u Francusku sva je pažnja bila usmerena na nju.

foto: Profimedia

"Ja sam muškarac koji je pratio Džeki u Parizu. Uživao sam", našalio se.

Američka prva dama je svom suprugu tolerisala brojne afere i ljubavnice, a da ga zanimaju jedino zabava i sopstveno zadovoljstvo, bilo je najočitije 1956. godine. Nakon spontanog pobačaja 1955, Džeki je 1956. rodila mrtvu ćerku, a Džon je tada bio na Mediteranu i zabavljao se sa ženama.

"Zašto bih se vraćao? Koje koristi od toga?", bila je njegova reakcija.

foto: Profimedia

Džeki je u prvoj godini braka upoznala pravu narav svog supruga.

"Lutala je okolo i izgledala kao da je preživela pad aviona", rekao je njen prijatelj.

"Znala je šta se događa, ali je odlučila da ignoriše suprugovo neverstvo", napisala je novinarka Bedel Smit.

foto: EPA/Cecil Stoughton Jfk President

Čak je smatrala da je nekvalitetan seksualni život, zbog čega je u početku krivila sebe, razlog njegovih afera. Nakon što joj je doktor dao nekoliko saveta, pohvalila se da se stanje u bračnom krevetu popravilo, ali Džon nije prestao da je vara. Razmišljala je i o razvodu, ali nagađa se kako joj je stari Džo ponudio milion dolara da to ne uradi.

Njemu Džekovo ponašanje nije bilo skandalozno jer je bio isti. Džeki se u potpunosti posvetila ćerki Kerolajn, koju je rodila u novembru 1957. i sinu Džonu Džunioru, rođenom u novembru 1960. U avgustu 1963. rodila je Patrika, ali umro je nakon dva dana. Nekoliko meseci kasnije, 22. novembra 1963, Kenedi je ubijen u Dalasu.

foto: Profimedia

"Tokom vožnje do bolnice stalno sam mu govorila: 'Džek, volim te, čuješ li me?!'. Držala sam mu teme kako mu mozak ne bi iscurio...", rekla je Džeki nekoliko nedelja nakon njegove smrti.

Džeklin Kenedi preminula je 19. maja 1994. u 65. godini.

(Kurir.rs/ Insider.hr)

Bonus video: