Foto: Z.Š.

HUMANOST

ONI PRUŽAJU NADU, UTEHU I POMOĆ SVIM LJUDIMA U NEVOLJI: U Srbiji ih ima 60.000 i danas ceo svet obeležava NJIHOV DAN!

Društvo
> 15:13h

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan volontera, obeležavanju tog datuma priključuje se i Crveni krst Srbije, kao najveća volonterska organizacija u zemlji ove godine obeležava dan volontera pod sloganom „Nada“.

foto: Opština Stari Grad

Volonteri predstavljaju bazu delovanja svake organizacije i rezultate koje organizacije Crvenog krsta širom sveta postižu, postižu upravo zahvaljujući angažovanju volontera.

- Slogan „Nada“, simboliše da su naši posvećeni i odani volonteri i osobe profesionalno angažovane u Crvenom krstu spremni da odgovore na svaku krizu i da adekvatno odgovore na potrebe korisnika pružajući im nadu za pomoć i poboljšanje položaja. Svima nama je potrebno da osetimo dobrotu ljudi koji nas okružuju, posebno u periodima života kada smo najranjiviji, a humanost, ljubaznost i nada je prepoznatljiva u svim angažovanjima volontera Crvenog krsta - naglašeno je u saopštenju Crvenog krsta Srbije.

U Crvenom krstu kažu da treba posebno ukazati na humanost koja je svojstvena volonterima koji predstavljaju nadu za sve ljude u nevoljama. Oni su pružali utehu, brinuli o deci, starima, bolesnima, oni su edukovali, spasavali, davali krv i motivisali druge da učine isto time spasavajući živote.

Podsećaju da su to osobine koje odlikuje 60.000 volontera među kojima ima po godinama i po duhu mladih, onih koji su se tek zarazili klicom dobročinstva, kao i onih koji su radu u Crvenom krstu posvetili decenije, koji su i svojoj deci pokazali lepote puta volonterskog angažovanja i poveli ih njime.

Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17. 12. 1985. godine kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere.

foto: BETA

Od tada se svake godine 5. decembra obeležava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj obeležavanje toga dana je da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Procenjuje se da u svetu ima 17 miliona volontera koji su angažovani u nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumeseca širom sveta.

Kurir.rs/

Bonus video: