Foto: STR / AFP / Profimedia

neverica

KIM DŽONG UN GRADI LUKSUZNO LETOVALIŠTE: Niče ogroman turistički grad na zapadnoj obali države OČEKUJU GOSTE IZ CELOG SVETA (FOTO)

Planeta

Severna Koreja privodi kraju radove na izgradnji velikog luksuznog letovališta na zapadnoj obali zemlje.

Lider Kim Džong Un želi da turistička destinacija u Vonsanu primi prve goste za nekoliko meseci, a odmaralište će biti opremljeno vodenim parkovima, hotelima, aerodromom...

Kimova inspiracija navodno je došla nakon što su severnokorejski zvaničnici bili zapanjeni tokom istraživačkog putovanja u špansku Kosta Blanku 2017. godine. Projekat, kojim Pjongjang nastoji da privuče strani novac i pokrene turističku industriju zemlje, startovao je pre tri godine, ali je zaustavljen na početku pandemije.

Kim Džong Un je 2018. godine viđen u Vonsanu kako se smeši gledajući ogromno gradilište na obali mora sa 150 vila za koje se kaže da će biti izgrađene duž poluostrva.

foto: KCNA VIA KNS / AFP / Profimedia

Džejms Finarti, koji organizuje turističke do države, navodi da je Vonsan "malo opušteniji" u poređenju sa glavnim gradom Pjongjangom.

Majkl Maden, koji je upućen u detalje, navodi da će britanski turisti moći da posete odmaralište ako London ne uvede ograničenja i Pjongjang nastavi sa izdavanjem turističkih viza.

- Verujem da će neke severnokorejske turističke agencije plasirati specijalizovane ture - navodi Maden.

Većina država, međutim, savetuje svojim građanima da ne putuju u Severnu Koreju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva savetuje da se svaka poseta koja "nije nužna" izbegava. Amerikancima je čak zabranjeno da putuju u Severnu koreju osim ako ne dobiju specijalnu dozvolu od Stejt dipartmenta.

(Kurir.rs/Dejli mejl/Preneo Z.Ko)