Foto: Instagram

krenulo nizbrdo

ŠIPTAR ŠAKOM I KAPOM DELIO POLITIČARIMA PROKLETO ZLATO ZEMUNACA! Iz kese vadio koliko je mogao, ali onda je "ĐAVO DOŠAO PO SVOJE!"

Crna Hronika

Surovi egzekutor zemunskog klana, Sretko Kalinić, zvani Beli, ili "Zver", bio je u centru pažnje podzemlja, najpre zbog okrutnosti-

U svojoj knjizi izneo je jezive tajne Zemunskog klana i pljačke blaga.

Kalinić je predstavljen kao strašan čovek, od drvoseče do najokrutnijeg ubice,. Uklonio je sve "nedoumice" u svojoj knjizi o surovoj mafiji.

On je u svojoj knjizi "Zemunski klan - ko je ko" izneo sve detalje o blagu Zemunaca, kao i to na koji način je funkcionisala ova kriminalna organizacija.

Opisujući milionsku pljačku zlatare, Sretko piše da su je Dućin "vojnik" Rajkan i njegovi saradnici izveli u inostranstvu.

- Rajkan i dvojica njegovih drugova su se najpre rastali sa ostalim saradnicima, ali su ih prilikom povratka u Beograd sačekali i oteli im njihov deo. Sav nakit su zatim odneli kod Dušana, da im on to unovči. Spasojević im je dao 150.000 maraka za zlato koje je vredelo pet miliona - piše Kalinić, i dodaje:

Inače, ubrzo posle pljačke, jedan Rajkanov drug se obesio u zatvoru, a drugi je poginuo u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali.

Dušan Spasojević Šiptar foto: Privatna Arhiva

Rajkan je, prema Sretkovim rečima, bio narkoman, ali Spasojević ga je voleo i hteo je da mu plati lečenje u Rusiji. Međutim, Rajkan nikako nije mogao da se reši narkotika, pa ga je Spasojević oterao od sebe, nije više hteo da čuje za njega.

- Kumu je bilo žao jer Rajkan nije bio loš momak... Bio je mlad, imao je jedva 20 godina... Pročulo se po blokovima na Novom Beogradu da je Dušan oterao Rajkana i on je ubrzo ubijen. Tako su njih trojica, Rajkan i njegova dva druga, koji su odrasli zajedno, nastradali u roku od pola godine - navodi Kalinić.

Kada je reč o opljačkanom nakitu, Sretko tvrdi da ga je Spasojević kasnije "kapom i šakom delio političarima i njihovim ženama".

- Dušan bi gurnuo šaku u kesu punu nakita i vadio koliko god može da zahvati i tako ga je delio. Kod Miloša Simovića je možda ostao kilogram ovog nakita posle Dušanovog ubistva u martu 2003 - napisao je Kalinić.

foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

Ko je Sretko Kalinić?

Sretko Kalinić, poznat po nadimku Beli, nešto kasnije dobio je pravi nadimak koji ga opisuje, "Zver", oduvek je bio u centru pažnje, najpre zbog okrutnosti i zverstva.

Kalinić je rođen 1974. godine u Zadru, a detinjstvo je proveo u malom selu Bilišani. Iako je bio tek punoletan, ranih devedesetih se priključio ratu, a neko vreme se navodno nalazio pod komandom Kapetana Dragana (Dragana Vasiljkovića).

Tokom rata, stekao je kontakte i sa Miloradom Ulemekom Legijom, što mu je kasnije otvorilo vrata u "zemunski klan".

Njegova okrutnost i zverstva tokom rata donela su mu nadimak "Zver". Prema nekim izvorima, Kalinić je brzo stekao značajan status u "zemunskom klanu", gde je bio deo kriminalnih aktivnosti koje su obeležile beogradsko podzemlje.

Životni put Sretka Kalinića ostao je u fokusu javnosti zbog njegove kontroverzne prošlosti.

Međutim, prema saznanjima bivšeg prvog operativca akcije "Sablja" kojom je srpska policija jednom za svagda stala na rep "zemuncima", Kalinić se u kriminalne vode bacio tek nakon što je upoznao Šiptara i Milu Lukovića Kuma, vođe "zemunskog klana".

Kurir.rs / Republika