Foto: Dragana Udovičić, Ana Paunković

TV ekran

"POSTAVIO SAM SAMO JEDNO PITANJE NOVICI ZDRAVKOVIĆU" Zvezda serije TOMA o tajnama sa snimanja i najvažnijoj glumačkoj lekciji

Kultura

U seriji "Toma", čije emitovanje počinje sutra na kanalu Superstar, mladi glumac Milan Kolak tumači lik Novice Zdravkovića, rođenog brata glavnog junaka. Publika ga je upoznala i kroz role u serijama "Ubice mog oca", "Tunel" i "Urgentni centar", a snimao je nastavak "Drim-tima". Za TV Ekran Milan govori o životu na relaciji Zrenjanin-Beograd, ali i važnoj lekciji svog profesora Nikite Milivojevića.

Konačno, nakon velikog uspeha filma, izlazi i serija "Toma". Šta nam donosi?

- Prošlo je mnogo vremena otkad sam snimao seriju i moram da priznam da se više i ne sećam šta je sve bilo s mojim likom. Priča je mnogo šira nego u filmu. Ostalo je nekoliko sati materijala koje nismo videli, pa ću se i sam iznenaditi, verujem kao i gledaoci.

foto: PROMO/Aleksandar Kujučev

Možete li da gledate sebe na ekranu kao publika?

- Teško mi je. Serija "Toma" je zanimljiva, pa ću se truditi da gledam svoje kolege.

Uoči snimanja imali ste priliku da upoznate Novicu Zdravkovića?

- Sreli smo se u pozorišnom bifeu. Stigao sam da mu postavim samo jedno pitanje, nije bilo potrebe za sledećim jer je Novica u jednom dahu prošao kroz ceo svoj i Tomin život. Reči koje sam posebno upamtio bile su ujedno i zaključak razgovora: "Toliko je bilo nesreće u mom i Tominom životu da je on za nas bio pre kazna nego nagrada". Svaki glumac bi posle nekog vremena u procesu trebalo da se saživi s likom koji tumači, tada se briše granica između uloge i umetnika. Iako privatno možda nemamo sličnosti, u trenutku stvaranja smo jedno.

foto: Damir Dervišagić

Imali ste fizičke transformacije zbog uloga. Poslednja u nizu je u seriji "Tunel".

- Uvek volim da tražim različitosti u svojim glumačkim zadacima, da ne bih dosadio sebi i drugima. Nisu to uvek fizičke transformacije ili promene boje kose, već i unutrašnje. U svakoj novoj ulozi trudim se da dam više od sebe. U "Ubicama mog oca" nije bilo fizičke transformacije, ali je za mene bilo veoma teško da dočaram taj njegov unutrašnji svet. Dosta me je naumučio taj lik Lava.

foto: Miloš Ljubičić

Čiji glumački savet vam je najviše pomogao?

- Kad sam upisao Akademiju u Novom Sadu, na prvom času naš profesor Nikita Milivojević nam je rekao: "Od sada zaboravite na ja i počnite da razmišljate kao mi". Ta njegova misao mi se stalno vraća jer umetnost jedino tako može da zasija u punom sjaju.

Naredne godine gledaćemo vas i u seriji "Drim-tim", a mnogi su vas zbog te vaše uloge još na snimanju uporedili s Rajanom Goslingom.

- U novoj sezoni serije pozabaviću se kriminalnim radnjama i zato tako izgledam. Zbog uloge sam morao da se ofarbam (smeh).

foto: Dragana Udovičić

Aktivni ste i u pozorištu, godinu završavate premijerom predstave "Budućnost" u BDP, u kojoj glumci nemaju replike. Kakav je to zadatak bio?

- Drugačiji jezik. Nisam se nečim sličnim sreo u karijeri. Glumac nema individualni zadatak, već je deo neke šire slike. Poruka ove naše nove predstave je da čovek treba da bude svestan da živi u zajednici sa ostalim bićima na planeti. Mi nismo vlasnici svega nego to moramo da delimo.

Sve se dešava na plaži.

- Da, veći deo predstave se dešava na plaži jer govori o albatrosima. Oni su veoma ugroženi kao ptice od te plastike koja se ne uništi. Žiga Divjak je sjajni reditelj. Za mene je ovo neka nova misao u pozorištu za koje i te kako imam vremena jer igram i u Beogradu. Matična scena mi je u Zrenjaninu, gde smo uradili predivnu predstavu "Ljubinko i Desanka" po tekstu Ace Popovića u režiji Milana Neškovića. Očekujem da gostuje na festivalima.

Kurir.rs

Bonus video: