Foto: Printscreen

UKRAJINSKI MINISTAR NEĆE IĆI U FRANCUSKU Oglasilo se ministarstvo oružanih snaga, saopštili RAZLOG

Planeta

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov otkazao je planiranu posetu Francuskoj iz bezbednosnih razloga, objavilo je francusko ministarstvo oružanih snaga. Poseta je trebalo da se održi danas.

Umerov i njegov francuski kolega Sebastien Lekorn umesto toga održaće danas videokonferenciju. Očekuje se razgovor o pokretanju "artiljerijske koalicije" s ciljem jačanja Kijeva u ratu protiv Rusije.

"Artiljerijska koalicija"

Ova koalicija, predvođena Francuskom i Sjedinjenim Državama, jedna je od komponenti Kontaktne grupe za odbranu Ukrajine (UDCG, takođe poznate kao grupa Ramstein), koja okuplja više od 50 zemalja na strani Kijeva u ratu protiv Rusije.

Toj artiljerijskohj koaliciji sastavljenoj od 23 države "svrha će biti koordinacija napora za pomoć Ukrajini da uspostavi artiljerijske snage prikladne za potrebe protivofanzive i njene buduće vojske, kratkoročno i dugoročno", saopštilo je ranije francusko ministarstvo oružanih snaga.

Ministri Lekorn i Umerov planirali su danas poslepodne da posete industrijsko postrojenje fabrike Neksterkoja proizvodi haubice Caesar od interesa za Kijev.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)