Foto: EPA Yoan Valat, Printscreen Bfmtv.com

NASTAVAK PROTESTA FRANCUSKIH POLJOPRIVREDNIKA

"POSTAVILI NAM ZAMKU, ALI SE NE ZAUSTAVLJAMO DO PARIZA": Drama na autoputu, paori na traktorima zaobišli blokadu ŽANDARMERIJE

Planeta
> 09:40h

Francuski poljoprivrednici počeli su drugi dan blokada strateških saobraćajnica u zemlji.

BFM TV navodi da su oni odlučni da pokažu vlastima da su u stanju da tako izdrže nekoliko dana ukoliko ih razočaraju nove vladine mere koje se očekuju.

Navodi se da je nastavljena blokada Pariza, a da su traktori u pokretu na glavnim autoputevima oko francuske prestonice i u nekoliko regiona zemlje.

Jedan od tih poljoprivrednih konvoja prenoćio je u Limožu i pre zore krenuo ka kvantaškom pijaci Runži blizu Pariza, najvećoj u Evropi, ispred koje se od juče nalaze oklopna vozila policije koja treba da spreče njenu blokadu.

foto: EPA Yoan Valat

Samo sat vremena nakon što su poljoprivrednici na traktorima iz Limoža krenuli ka Runžiju na autoputu A20 su ih čekale tri mobilne brigade žandarmerije.

foto: Printscreen Bfmtv.com

Ipak, oni su skrenuli na magistralni put koji je paralelan s autoputem i nastavili da se kreću ka glavnom gradu Francuske.

foto: AP Sylvie Corbet, AP Matthieu Mirville, EPA Stephane De Sakutin Pool

- Oni (policija) su nam postavili zamku na autoputu, to će biti prva i poslednja, da to bude jasno. Zaobišli smo je, sada se nećemo zaustavljati do Pariza. Oni nas smatraju siledžijama, ali mi nismo siledžije, a ako nas budu smatrali za budale ovo neće dobro da se završi - kazao je jedan od traktorista iz konvoja francuskoj novinarki koja se s njim vozila.

foto: EPA/Frederic Sierakowski

Francuski premijer Gabrijel Atal danas bi trebalo da se obrati parlamentu, a iz vlade je saopšteno da će "biti preduzete nove mere" u vezi sa zahtevima poljoprivrednika koji se žale na nelojalnu konkurencije iz drugih zemalja.

(Kurir.rs/BFM TV/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video: